Makelaars: huizenprijzen stijgen na periode van daling

10 juli 2023

Positieve signalen op de huizenmarkt

Na drie kwartalen van dalingen zijn de huizenprijzen in Nederland weer iets gestegen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldt dat de prijzen in het tweede kwartaal met 2,8% zijn gestegen ten opzichte van het begin van het jaar. Ook de verkoop van nieuwbouwwoningen trekt iets aan. Ondanks dat woningbezitters deze lente weinig huizen te koop hebben gezet en de prijzen op jaarbasis met bijna 9% zijn gedaald, spreekt de NVM van ‘positieve signalen’ en ‘meer dynamiek’ op de huizenmarkt.

Toename in bezichtigingen en kortere verkoopduur

Makelaars zien een toename in het aantal bezichtigingen en merken op dat huizen iets korter te koop staan dan aan het begin van het jaar. Dit biedt kopers meer kansen om een woning te vinden.

Forse daling aantal verkochte nieuwbouwwoningen in januari 2022

Stijging in de prijsklasse boven de vier ton

De mediane verkoopprijs van bestaande koopwoningen is in het tweede kwartaal gestegen tot boven de vier ton, namelijk €410.000. De regio’s Limburg, Zuidoost-Drenthe en Zuidwest-Overijssel kenden de grootste prijsstijgingen. Het aantal verkochte duurdere woningen in de prijsklasse boven de vier ton heeft bijgedragen aan de stijging. Desondanks blijft afdingen nog steeds gebruikelijk, aangezien minder dan vier op de tien woningen boven de vraagprijs werden verkocht.

Invloed van de hypotheekrente

De stijging van de huizenprijzen volgt op een periode waarin de hypotheekrente eerst daalde en vervolgens stabiliseerde. Hoewel de rentestanden momenteel relatief hoog zijn, zijn kopers gewend geraakt aan de hogere rente en zijn ze weer actief op zoek naar een woning. Bovendien draagt de loongroei bij aan de betaalbaarheid van woningen.

Beperkt aanbod van huizen

Ondanks de positieve ontwikkelingen blijft het aantal verkopen nog achter. NVM-makelaars hebben in het tweede kwartaal in heel Nederland 34.000 huizen verkocht, wat een stijging van 20% is ten opzichte van het eerste kwartaal, maar nog steeds 5% lager is op jaarbasis. Huizenbezitters zijn terughoudend met het te koop zetten van hun woning, waardoor het aanbod laag blijft. Kopers hebben gemiddeld slechts 2,8 woningen om uit te kiezen, wat de markt ‘krap’ maakt volgens de NVM. Er is behoefte aan meer aanbod van nieuwe huizen om kopers meer keuze te bieden.

Toename in de verkoop van nieuwbouwwoningen

Het aanbod van nieuwbouwwoningen is de afgelopen kwartalen juist fors toegenomen, maar nu ziet de NVM dat het aantal verkopen voor het eerst in twee jaar tijd weer toeneemt. In het tweede kwartaal zijn 4.300 nieuwbouwwoningen verkocht, wat vijfhonderd stuks meer is dan het vorige kwartaal, maar nog steeds minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De mediane verkoopprijs van nieuwbouwwoningen is ten opzichte van het vorige kwartaal met 1,2% gedaald tot €468.000. Met name de iets goedkopere woningen in de prijsklasse van €250.000 tot €400.000 waren in trek.

Bron: FD.nl