Makelaars: aanbod koophuizen daalt hard

16 april 2024

Dalend aanbod en toenemende concurrentie

Het aantal te koop staande woningen op de Nederlandse markt is sterk gedaald in het eerste kwartaal van dit jaar, waardoor de concurrentie tussen huizenkopers in veel steden snel toeneemt. Ondanks de aanhoudende vraag naar huizen blijft de gemiddelde woningprijs vrijwel gelijk op €432.000.

Toename van huizenzoekersEr wordt een minder hoog bedrag geleend voor de aankoop van een huis huizenmarkt in Nederland koelt af

De eerste maanden van het jaar zijn doorgaans rustiger voor makelaars, maar de druk op de woningmarkt neemt weer toe, met meer kijkers en biedingen op woningen. Dankzij dalende rentetarieven, stijgende lonen en ruimere leennormen keren huizenzoekers terug op de koopmarkt.

Verminderd aanbod en stabiele prijzen

Hoewel het aantal huizenzoekers groeit, is het aanbod aanzienlijk afgenomen. Aan het einde van maart stonden er bijna een kwart minder woningen te koop dan vorig jaar. Desondanks leidt deze schaarste niet tot prijsrecords; de huizenprijzen zijn slechts licht gedaald ten opzichte van het einde van vorig jaar.

Verwachtingen voor de toekomst

De NVM voorspelt aanhoudende krapte op de woningmarkt, mede vanwege het lage aantal huizen dat in het eerste kwartaal te koop is gezet. Makelaars verwachten extreme prijsstijgingen in stedelijke gebieden en wijzen op het herstel van de verkoop van nieuwbouwwoningen, hoewel deze nog steeds duurder zijn dan bestaande woningen.

Mogelijke dip in bouw en verkoop

Ondanks het herstel in de verkoop van nieuwbouwwoningen, blijft het nieuwbouwaanbod gering, wat kan leiden tot een bouw- en verkoopdip in de nabije toekomst. Het aantal vergunningen voor de bouw van koopwoningen is het afgelopen jaar naar het laagste niveau in tien jaar gedaald.

Bron: fd.nl