Maharishi-beweging wil uitbreiden op het platteland, maar stuit op weerstand

4 juli 2024

Beweging wil stiltecentrum in Limburg, omwonenden vrezen ‘toverpaleis’

De Maharishi-beweging wil een groot stiltecentrum bouwen in de Limburgse buurtschap Paarlo. Het complex moet plaats gaan bieden aan vijftig vrouwen die er meditatie en andere activiteiten uitvoeren. De komst van het stiltecentrum stuit echter op veel weerstand van omwonenden, die de bouw van een “toverpaleis” vrezen.

Plannen van de Maharishi-bewegingEconomisch Instituut voor de Bouw pleit voor verantwoord bouwen in het groen

De Maharishi-beweging is een internationale spirituele organisatie die is gevestigd in Vlodrop, een dorp in de gemeente Roerdalen. De beweging wil in Paarlo, op een steenworp afstand van Vlodrop, een stiltecentrum bouwen voor vrouwen. Het centrum moet drie etages hoog worden en een oppervlakte van 2500 vierkante meter krijgen.

Bezwaren van omwonenden

Omwonenden zijn niet blij met de plannen van de Maharishi-beweging. Ze vrezen dat het stiltecentrum te groot en te massaal is voor de omgeving. Ook maken ze zich zorgen over de verkeerstoename die de bouw met zich meebrengt. Bovendien vinden ze dat de architectuur van het stiltecentrum niet past bij de omgeving.

Reactie van de Maharishi-beweging

De Maharishi-beweging heeft begrip voor de zorgen van de omwonenden. De organisatie heeft al een aantal aanpassingen gedaan aan de plannen, zoals het verlagen van de bouwhoogte met twee meter. Ook is men bereid om de architectuur van het stiltecentrum aan te passen aan de omgeving.

Besluit van de gemeenteraad

De gemeenteraad van Roerdalen moet op woensdag 12 juli 2024 een beslissing nemen over de plannen van de Maharishi-beweging. Het is nog onduidelijk of de raad de plannen zal goedkeuren.

Bron: nrc.nl