Madaster, het systeem voor recycling van bouwmaterialen

28 november 2022

Via Madaster kunnen bouwondernemingen materialen aanmelden en inzetten die uit recycling komen. Het gebruiken van gerecyclede bouwmaterialen. Hergebruik van materialen wordt steeds belangrijker omdat de productie van staal en beton een grote belasting is voor het milieu.

Materialenpaspoort

Ingenieursbureau Aveco de Bondt maakt al sinds 2017 gebruik van Madaster. Het bedrijf zet als het even kan gebruikte materialen in bij de bouw van kantoren, scholen en huizen en de aanleg van wegen en viaducten. Hiervoor wordt een zogenaamd materialenpaspoort gemaakt. Daarin wordt de herkomst van gebruikte bouwmaterialen genoteerd. Ook staat in het paspoort welke restwaarde de gebruikte materialen vertegenwoordigen. Ook de effecten op het milieu staan in het paspoort vermeld. Bij de aanbesteding kan een inschrijver met het paspoort laten zien hoe duurzaam er gebouwd gaat worden. De kosten voor de opdrachtgever hangen af van meerdere factoren. Zo is het bijvoorbeeld van belang of Aveco de Bondt advies geeft en nauw bij het project betrokken is of niet.

Madaster, het systeem voor recycling van bouwmaterialen

Deelname aan Madaster

Om te mogen deelnemen aan Madaster moet een bedrijf een vergoeding betalen. Die bedraagt minimaal 795 euro per jaar. Voor volledig gebruik van alle mogelijkheden van het systeem betaalt een bedrijf bijna 3.000 euro per jaar. Madaster wil een belangrijke bijdrage leveren aan verandering bij bouw- en infrastructuur projecten. Dat er zuiniger met grondstoffen moet worden omgegaan staat als een paal boven water. Als Nederland vanaf 2050 volledig circulair wil zijn dan kan daar niet vroeg genoeg mee worden begonnen.

Nederland loopt voorop

Nederland is een aantal andere Europese landen een paar stappen voor. Er zijn diverse systemen aan de hand waarvan de duurzaamheid van een pand wordt bepaald. Zo is er het Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) en de regeling MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Aan de hand van vastgestelde criteria wordt bekeken hoe klimaatneutraal een project wordt. De inzet van gerecyclede bouwmaterialen speelt daarbij een belangrijke rol. Het aantal materiaalpaspoorten stijgt ieder jaar. Zo wordt er vanaf 2023 duizenden kilometers aan nieuwe drinkwaterleiding aangelegd. Hierbij wordt voor zover mogelijk gebruik gemaakt van materiaal dat uit recycling komt.

Bron: Cobouw