Louis van Gaal is een mooi voorbeeld van goed leiderschap

15 september 2021

Louis van Gaal is inmiddels 70 en moest het van zijn vrouw rustig aan gaan doen in Spanje. Maar de KNVB een beroep op hem deed om voor de derde keer zijn loopbaan als voetbalcoach het Nederlands Elftal onder zijn hoede te nemen stemde hij in. De resultaten zijn direct zichtbaar: Nederland won met een klinkende 6-1 van Turkije en staat bovenaan in de poule voor kwalificatie voor het WK. Maar wat maakt Van Gaal zo’n goede leider? De KNVB vatte het kort samen: We hadden een goede chef nodig. Die hebben we gevonden.

Investeren loont

De kracht van Louis van Gaal is onder andere dat hij investeert in zijn spelers. Het gaat er niet om wat de pers en de buitenwereld van hem vinden. De spelers waarderen Van Gaal en daar gaat het uiteindelijk om. Zij moeten immers de prestatie leveren die van ze verwacht wordt. Daar komt bij dat Van Gaal een duidelijke visie heeft. Daarnaast investeert hij in zijn spelers. Hij weet niet alleen waartoe ze op het veld in staat zijn, hij kent ze ook privé. De waardering die hem dat oplevert betaalt zich terug in meer plezier in het voetbal en dus betere prestaties.

Louis van Gaal is een voorbeeld voor velen als het om goed leiderschap gaat

Van Gaal kent zijn beperkingen

Hoewel je het niet zou zeggen als je Louis van Gaal meemaakt op een persconferentie kent hij wel degelijk zijn beperkingen. Daarom verzamelt hij goede mensen om zich heen om van het team dat hij traint een succes te maken. Hij kan het niet alleen en dat geeft hij ook toe. Maar wat hij doet getuigt van visie en die kan hij perfect uitleggen. Daarom accepteren spelers zijn uitleg en willen ze maar al te graag hun best voor hem doen. Dat Van Gaal af en toe uit zijn slof schiet tegenover de pers heeft ook een reden. Doordat hij zich tegenover de journalisten soms arrogant opstelt, schrijven ze over hem in hun kranten en op hun websites. Ze hebben het niet over de spelers en hun prestaties. Dat schept rust. Zo kunnen de spelers zonder afleiding toewerken naar de volgende belangrijke kwalificatiewedstrijd.

Bron: Het Financieele Dagblad