Lichte stijging huizenprijzen in juni, maar op jaarbasis nog lager

24 juli 2023

Na een periode van dalingen lijken de huizenprijzen in Nederland zich te stabiliseren. In juni stegen de prijzen van bestaande koopwoningen met 0,2% ten opzichte van mei van dit jaar, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Het is de tweede maand op rij waarin de huizenprijzen relatief vlak bleven, na een stabilisatie van 0,1% in mei. Ondanks deze kleine stijging zijn de huizenprijzen op jaarbasis nog steeds aanzienlijk gedaald.

Betaalbaarheid speelt een grote rol

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de stabilisatie van de huizenprijzen is de toegenomen betaalbaarheid van een koophuis. De hypotheekrentes zijn gestabiliseerd na een periode van snelle stijging vorig jaar als gevolg van onzekerheid op de kapitaalmarkten door geopolitieke gebeurtenissen. Deze stabilisatie heeft ervoor gezorgd dat de betaalbaarheid van een woning dit jaar aanzienlijk is toegenomen, waardoor mensen meer te besteden hebben en hun interesse in het kopen van een huis vergroot is.

Het vaste huurcontract moet weer de norm worden

Daling op jaarbasis, maar tekenen van herstel

Hoewel de huizenprijzen op jaarbasis nog altijd met 5,5% zijn gedaald in het tweede kwartaal, zijn er tekenen van herstel te zien op maandbasis. De huizenprijzen lijken zich te stabiliseren ten opzichte van de vorige maand, maar dalen nog steeds met 1,9% ten opzichte van het vorige kwartaal. In alle provincies zijn de prijzen omlaag gegaan, waarbij Utrecht (-8,7%) en Noord-Holland (-7,5%) de grootste dalingen hebben gekend.

Verwachtingen en invloed van hypotheekrente

Economen van ABN Amro verwachten nog steeds dat de huizenprijzen dit jaar met 5% zullen dalen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars heeft echter al aangegeven dat de huizenprijzen weer licht stijgen, wat wijst op enig herstel. Veel zal afhangen van de bewegingen van de hypotheekrente. Hoewel de Europese Centrale Bank de rente heeft verhoogd, hebben de hypotheekrentes daar tot nu toe nauwelijks op gereageerd. Beleggers lijken vertrouwen te hebben dat de inflatie op korte termijn weer naar het streefdoel van iets boven de 2% zal terugkeren. De ontwikkelingen op dit gebied zullen een belangrijke invloed hebben op de verdere prijsontwikkeling op de huizenmarkt.

Bron: FD.nl