De levertijden voor installatie van zonnepanelen en warmtepompen lopen snel op

25 augustus 2022

Wie zijn huis wil verduurzamen moet rekening houden met lange wachttijden. Een warmtepomp of zonnepanelen laten plaatsen is niet binnen een paar weken geregeld. Dit heeft te maken met een tekort aan technici die de installatie kunnen doen en met problemen bij de levering van warmtepompen en omvormers voor het opslaan van zonne-energie. Het komt zelfs voor dat de zonnepanelen al op het dak liggen maar niets doen omdat de omvormer pas over enkele maanden geleverd kan worden.

Wachttijd loopt soms op tot een half jaar

De Nederlandse Vereniging van bedrijven in Duurzame Energie (NVDE) meldt dat bedrijven en particulieren die een offerte aanvragen voor het plaatsen van een elektrische of hybride warmtepomp of voor de installatie van zonnepanelen, soms wel een half jaar geduld moeten hebben. Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE, constateert dat vooral de inval van Rusland in Oekraïne, die zorgt voor een forse stijging van de kosten voor stroom en gas, zorgt voor een enorme toename in het aantal opdrachten. Veel installatiebedrijven noteren dan ook een omzetstijging tot wel 25%. Maar dit goede nieuws heeft een keerzijde. De levertijden van omvormers en andere onderdelen waarin chips zijn verwerkt loopt soms op tot een half jaar of langer.

De levertijden voor installatie van zonnepanelen en warmtepompen lopen snel op

Tekort aan personeel

De wachttijden voor het laten plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp komen niet alleen doordat onderdelen niet kunnen worden geleverd. Het enorme tekort aan vakbekwaam personeel is een minstens zo groot probleem. Een derde van de bedrijven heeft vacatures die soms wel een half jaar of langer open staan. Bedrijven overwegen nu om de productie van zonnepanelen en warmtepompen in Nederland op te zetten. Om het personeelstekort op te lossen wordt geprobeerd om zij-instromers, migranten en vluchtelingen te werven. Omdat de regering wil dat vanaf 2026 geen gasgestookte cv ketels meer mogen worden geplaatst, is het maar de vraag of de branche alle opdrachten aankan.

Bron: Het Financieele Dagblad