Leidinggevenden moeten zichzelf vaker een spiegel voorhouden

2 december 2020

Als je een goede leidinggevende wilt zijn dan moet je regelmatig aan zelfreflectie doen, aldus Ben Tiggelaar in zijn column in NRC Next. Alleen door jezelf regelmatig in de spiegel aan te kijken en je af te vragen of je het allemaal goed doet blijf je met beide benen op de grond. Ben Tiggelaar las de masterscriptie “Het reflectieve vermogen van leiders” van student bedrijfskunde Juri Hoedemakers, waarmee laatstgenoemde een prijs won van de Erasmus Universiteit.

Reflecteren in 6 stappen

Hoedemakers beschrijft in zijn scriptie het beproefde model van de Amerikaanse psycholoog Gibbs uit 1988. Hij beschrijft het reflectiemodel in 6 stappen.

Description: Beschrijf de feitelijkheden van de gebeurtenis waarop je wilt reflecteren

Feelings: welke gedachten en gevoelens kwamen bij je op voor, tijdens en na de gebeurtenis

Evaluation: Noteer voor jezelf wat volgens jou wel en wat niet goed ging.

Analysis: Probeer de gebeurtenis te begrijpen.

Conclusion: Probeer voor jezelf helder te krijgen wat je van deze gebeurtenis kunt leren.

Leidinggevenden moeten zichzelf vaker een spiegel voorhouden

Voorkom blinde vlekken, vraag hulp

Hoedemaker zocht contact met leidinggevenden en interviewde ze over hun ervaringen op het gebied van reflectie. Zijn conclusie was helder en eigenlijk ook voorspelbaar: Om goed te reflecteren heb je de hulp van een ander nodig. Door de 6 stappen van Gibbs met iemand anders door te nemen, bij voorkeur iemand die wat verder af staat van de situatie waar het over gaat, voorkom je ‘blinde vlekken’. Door de zelfreflectie te doen met iemand die volkomen blanco tegenover de geschetste situatie staat kom je vaak tot inzichten die je anders vast en zeker over het hoofd had gezien. Een wijze les, die veel leidinggevenden ter harte zouden moeten nemen. Hierdoor worden ze niet alleen een betere leider, maar ook een beter mens. En dat is natuurlijk de grootste winst die je kunt behalen.

Bron: NRC Next