De leegstand van winkelpanden blijft zorgen baren

17 mei 2019

Nog steeds komt er geen eind aan de stijging van de leegstand van winkelpanden in Nederlandse binnensteden. Maar ook in andere steden zijn er problemen. De gele hesjes protesten in Frankrijk zogen ervoor dat ondernemers terughoudend zijn geworden om nieuwe winkels te openen. Vastgoed belegger Vastned, actief in Nederland maar ook in onder andere Spanje en Frankrijk, kreeg te maken met het leeg komen te staan van een groot pand aan een belangrijke winkelstraat waar momenteel verbouwd wordt en waar dus meer panden van huurder wisselen.

Rendement voor de aandeelhouders

Vastned heeft sinds oktober vorig jaar een pakket van in totaal 40 miljoen aan eigen aandelen gekocht. Dit is gedaan om het rendement voor beleggers aantrekkelijker te maken. Deze operatie werd recent afgerond. Voor panden op aantrekkelijke locaties gaat Vastned er van uit dat ze er toch snel weer een huurder voor zullen vinden. Zo ook voor het pand in Parijs, waar het bedrijf nu al druk mee bezig is.

De leegstand van winkelpanden blijft zorgen baren

Groei is zeker mogelijk

Vastned gaat er vanuit dat er ondanks de negatieve sentimenten ruimte is voor groei, Het bedrijf investeert vooral in winkelpanden in steden met een traditioneel historisch stadscentrum zoals Madrid, Parijs en Amsterdam. In Amsterdam wil Vastned zijn pandenbezit verder uitbreiden. Zo werd er een pand aangekocht aan de Nes in Amsterdam en aan de populaire Ferdinand Bolstraat. Vastned verwacht dat het rendement op het aandeel dit jaar net iets boven de 2 euro uit zal komen.

Bron: Financieele Dagblad