Lagere kosten voor het bouwen van woningen met dank aan robots

28 maart 2023

Bouwbedrijf Van Wijnen investeert al langere tijd in prefab woningen. Complete woningdelen worden in een fabriek gemaakt en vervolgens naar de bouwplaats getransporteerd. Hierdoor gaat het bouwen van huizen een stuk sneller. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Van Wijnen maakt steeds meer gebruik van robots bij de productie. Hierdoor kan de bouw van een huis tot 20% goedkoper. Peter Hutten, CEO bij Van Wijnen, meldt dit in de toelichting op de jaarcijfers die het bedrijf half maart 2023 bekendmaakte.

Betaalbare woningen

De prijzen voor nieuwbouwwoningen zijn nog altijd hoog. Daardoor stagneert de verkoop. Bovendien wil de rijksoverheid dat 70% van de nieuw te bouwen woningen ‘betaalbaar’ wordt. Het gaat dan om sociale huur, middenhuur tot maximaal 1100 euro en koopwoningen met een verkoopprijs tot 355.000 euro. Door meer gebruik te maken van prefab bij de bouw van woningen kan dit doel worden bereikt. De robots maken onder andere vloeren en gevels. In 2022 leverde Van Wijnen ruim 4.000 nieuwe woningen op. Daarvan behoort 70% tot de categorie betaalbaar. Om goedkoper te kunnen bouwen werd ruim 150 miljoen euro geïnvesteerd, onder andere in een fabriek in Heerenveen.

Lagere kosten voor het bouwen van woningen met dank aan robots

Aanloopkosten

Peter Hutten licht toe dat de opstartkosten voor een groot deel in 2022 werden afgeschreven. Dit is te zien in de jaarcijfers. De omzet van het bedrijf bedroeg in 2022 netto 1,25 miljard euro. Doordat er gebruik wordt gemaakt van robots kan de investering naar verwachting binnen een acceptabele periode worden terugverdiend, zo verwacht de CEO. Daar komt bij dat De woningen in veel gevallen onder de grenzen voor middenhuur en verkoop kunnen worden gebouwd.

Technologie uit het buitenland

Bij Van Wijnen kan een complete vloer voor een woning zo uit de fabriek rollen. Inclusief riolering en leidingen. En afkitten is bijna niet meer nodig, want de robots werken met een afwijking van hooguit een millimeter. De technieken komen uit het buitenland, onder andere Italië en Duitsland. Maar een fabriek zoals in Heerenveen staat tot nu toe nergens anders, aldus Hutten.

Verscheidenheid aan woningen

Critici denken dat prefab woningen zorgen voor eenheidsworst in de woningbouw. Maar bij Van Wijnen zijn ze daar niet bang voor. Ook als er gebruik wordt gemaakt van prefab is er veel mogelijk, misschien zelfs meer. Ook is het niet zo dat er in de fabriek minder personeel nodig is. Het bouwbedrijf nam de afgelopen periode juist ruim 200 nieuwe mensen aan. Die werken niet allemaal in de fabriek. Er wordt ook op afstand gewerkt, onder andere vanuit het buitenland. Van Wijnen wil het aantal prefab woningen de komende jaren uitbreiden. Van 500 in 2022 naar uiteindelijk zo’n 2.800 in 2026.

Bron: Het Financieele Dagblad