Appartementen flink goedkoper in 2023

31 januari 2023

De huizenprijzen dalen al een tijdje. Dat is ook en vooral te merken aan de prijzen voor appartementen. Die daalden in de tweede helft van 2022 met gemiddeld 4%. Nu kan de gemiddelde appartement eigenaar wel een prijsdaling opvangen. De waarde van dit type woningen steeg tijdens de hype op de huizenmarkt fors. Vergeleken met 2015 bedroeg de gemiddelde prijs voor een appartement het dubbele in de zomer van 2022. Daarna zette de prijsdaling in.

Forse prijsstijgingen

In vergelijking met andere woningtypen werden appartementen flink duurder na de dip in de prijzen rond 2013. In de periode tussen 2013 en 2020 werd een appartement gemiddeld 16 procentpunt meer waard dan een ander soort huis. Ook tussenwoningen werden in deze periode flink duurder. Appartementen blijven wel het goedkoopst voor de woningzoeker. Voor een appartement betaalde je in het 4e kwartaal gemiddeld 365.000 euro volgens het CBS. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs voor een vrijstaande villa ligt daar zo’n 70% boven.

Tussenwoningen populair

De tussenwoning is nog altijd het meest populaire woningtype in Nederland. Jaarlijks verandert gemiddeld 25 miljard euro aan dit soort vastgoed van eigenaar. Bij appartementen is dit zo’n 20 miljard. Veel jonge stellen beginnen met de aankoop van een appartement maar willen graag een huis met tuin als er gezinsuitbreiding komt of als ze na verloop van tijd behoefte krijgen aan meer ruimte. Senioren willen daarentegen graag kleiner gaan wonen en verruilen hun eengezinswoning voor een appartement.

Bron: Het Financieele Dagblad