Koopwoningen in Duitsland dalen in prijs

15 mei 2023

Niet alleen in Nederland wordt een huis kopen goedkoper. De prijzen van koopwoningen in Duitsland dalen eveneens. Een koopwoning was in maart 2023 gemiddeld 2% goedkoper dan eind 2022. Vergeleken met een jaar geleden daalden de prijzen met gemiddeld 2,1%. Vooral appartementen daalden in prijs. De verkoopprijs van zelfstandige woningen daalde slechts licht, met gemiddeld 0,6% vergeleken met 2022.

Berlijn

Wie in Berlijn op zoek is naar een koophuis betaalde in maart 2023 nog 1% meer dan eind 2022. Maar ook daar worden woningen goedkoper. Vergeleken met een jaar eerder was ook in de Duitse hoofdstad sprake van een daling, met 1,6%. De prijs van koopwoningen in Duitsland daalde in andere steden wel fors meer. In Frankfurt was de min gemiddeld 6,4% ten opzichte van een jaar geleden. In Stuttgart en München daalden de prijzen met gemiddeld 3,8%. In Aken zijn huizenkopers gemiddeld 3,4% goedkoper uit.

Koopwoningen in Duitsland dalen in prijs

Zakelijk vastgoed

De prijsdaling van koopwoningen in Duitsland is nog relatief gering. Dat komt vooral doordat er ook in Duitsland veel vraag is naar huizen en er naar verhouding weinig wordt gebouwd. Zakelijk vastgoed zoals winkels en kantoren daalden wel fors in prijs. Winkelvastgoed werd ruim 10,5% goedkoper, kantoren gemiddeld 7,5%. Volgens cijfers van VDP, de instantie die de prijzen van vastgoed monitort, was in Duitsland sprake van de grootste prijsdaling sinds de gegevens worden verzameld. Het gemiddelde voor alle soorten vastgoed kwam uit op 3,3%. VDP monitort vastgoedtransacties van zo’n 700 banken in Duitsland.

Bron: Het Financieele Dagblad