Koophuizen in Nederland opnieuw goedkoper in november 2022

9 januari 2023

De daling van de huizenprijzen in Nederland zet ook in november 2022 door. In november betaalden kopers gemiddeld 1% minder dan in oktober van dat jaar. Het is de vierde maand achter elkaar dat koopwoningen goedkoper worden. Peter Hein van Mulligen van het CBS ziet dat de gouden tijden voor hen die hun huis willen verkopen voorbij lijken te zijn. De daling van 1% in november was de sterkste daling sinds 2008. De laatste keer dat de huizenprijzen 4 maanden op rij daalden was in 2012.

Kopers kunnen minder bieden

De snel gestegen hypotheekrente zorgt ervoor dat kopers minder kunnen bieden op een huis. Ook in andere opzichten stijgen hun lasten. Energie, boodschappen en andere zaken zijn allemaal flink duurder geworden. Werd er tot voor kort standaard overboden voor een huis, nu gebeurt dat steeds minder. Ook loopt het minder storm met het aantal bezichtigingen. De rente is in november 2022 weliswaar licht gedaald. Toch is deze nog altijd 3 keer hoger dan eind 2021. Voor een hypotheek met een rentevaste periode geldt een rente van gemiddeld 4,6%. Een koophuis kostte in november 2022 gemiddeld 423.000 euro. Dat is zo’n 20.000 euro minder dan in augustus toen de prijsdaling inzette.

Koophuizen in Nederland opnieuw goedkoper in november 2022

Minder biedingen, minder overbiedingen

In de eerste maanden van 2022 werd de meerderheid van de huizen nog boven de vraagprijs verkocht. Nu de daling van de huizenprijzen heeft ingezet is ook het overbieden uit de gratie. In de grote steden wordt nog maar 40% van de huizen verkocht voor een bedrag hoger dan de vraagprijs. Ook wordt er minder vaak gebruik gemaakt van inschrijving. Het individueel bieden komt weer vaker voor. Dat komt ook omdat er minder geïnteresseerden zijn voor een huis. Dit vertaalt zich in het dalend aantal bezichtigingen als een woning in de verkoop komt.

Daling op jaarbasis

In november 2022 stegen de prijzen nog wel op jaarbasis. In november 2021 waren huizen iets minder dan 5% minder waard. Maar onder andere de Nederlandsche Bank verwacht dat het niet lang meer duurt voordat ook de huizenprijs op jaarbasis gaat dalen. Economen voorspellen een structurele daling van de prijzen met 6% voor tot eind 2024.

Bron: Het Financieele Dagblad