Kingspan gaat de boer op met hennep

28 november 2023

Kingspan, een grote producent van isolatiematerialen, heeft een fabriek voor hennepisolatie overgenomen in Duitsland. De gevelproducent ziet in hennep een kans om de bouw duurzamer te maken.

Waarom Kingspan voor hennep koos

Kingspan koos voor hennep omdat het een duurzaam en CO2-neutraal materiaal is. Hennep groeit snel en neemt veel CO2 uit de lucht op. Het is ook een hernieuwbare grondstof, waardoor het geen bijdrage levert aan de ontbossing.

Kingspan wil snel kunnen opschalen

Kingspan wil de productie van hennepisolatie snel opschalen. Het bedrijf verwacht dat het product in de toekomst een belangrijke rol zal spelen in de bouw.

Ambitie: forse groei

Kingspan wil de komende jaren fors investeren in de ontwikkeling en productie van hennepisolatie. Het bedrijf verwacht dat het product in de toekomst een belangrijke rol zal spelen in de bouw.

Is het product wel rijp voor de Nederlandse markt?

Hennepisolatie wordt al geruime tijd succesvol vermarkt in Nederland. Kingspan ziet ruimte voor prestatieverbetering en het toevoegen van nieuwe producten. Ook wil het bedrijf de certificering beter op orde krijgen.

Gaan jullie ook zelf hennep telen?

Niet op korte termijn. Kingspan ziet wel kansen in samenwerkingen met corporaties. Zo wordt het product Hemkor toegepast in vier grondgebonden woningen van BrabantWonen, die grotendeels uit biobased materialen bestaan. In het hellende dak komt hennep.

Kunnen bouwers vanaf morgen bouwen met jullie henneplijn?

Ja, dat kan. Maar Kingspan verwacht niet dat iedereen morgen ineens biobased isolatiematerialen wil hebben. De thermische isolatiewaarde van hennepisolatie is minder dan die van bestaande isolatieproducten als pir, tenzij je twee keer zo dik bouwt.

bron: cobouw.nl