Wie kantoorruimte in Amsterdam wil kopen of huren betaalt de hoofdprijs

2 mei 2019

Kantoorruimte in Amsterdam is duur, dat was al vele jaren algemeen bekend. Maar in de afgelopen periode zijn de prijzen opnieuw sterk gestegen. De waarde van kantoorpanden in de hoofdstad is fors hoger dan in andere delen van Nederland. In het eerste kwartaal van 2019 betaalde je voor kantoorruimte in Amsterdam gemiddeld 450 euro per vierkante meter. Dat betekent een stijging van ruim 30% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Dit betekent dat kantoorruimte in Amsterdam wereldwijd de sterkste prijsstijging doormaakte.

Wie kantoorruimte in Amsterdam wil kopen of huren betaalt de hoofdprijs

Amsterdam profiteert van de Brexit

Dat kantoorruimte in Amsterdam zo gewild is komt mede door de Brexit. Internationale bedrijven vertrekken uit de UK om te voorkomen dat ze minder makkelijk handel kunnen drijven nadat het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt. Ook de slepende onzekerheid hierover zorgt ervoor dat bedrijven het zekere voor het onzekere nemen en alvast op zoek gaan naar een nieuwe locatie. Amsterdam is populair vanwege de gunstige ligging en het voor ondernemers prettige belastingklimaat in Nederland.

Amsterdam wordt Europees centrum van aandelenhandel

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verwacht dat Amsterdam op termijn het Europese centrum zal worden voor de handel in aandelen en obligaties. Ook dit trekt bedrijven naar Amsterdam. Ondanks de forse prijsstijging is Amsterdam bij lange na nog niet de duurste stad als het gaat om het huren van kantoorruimte. Wie een pand wil huren in Parijs, Stockholm of Londen is nog altijd fors duurder uit. Binnen Nederland is Amsterdam wel veruit het duurst. Kantoorruimte in Utrecht en Eindhoven is de helft of zelfs meer dan de helft goedkoper dan in de hoofdstad.

Bron: Financieele Dagblad