Kantoorpanden in Rotterdam steeds populairder

17 juni 2019

Leegstaande kantoren waren tot een aantal jaren geleden een veel voorkomend verschijnsel in Rotterdam. Vooral in het centrum werd een aanzienlijk deel van de kantoorruimte niet gebruikt, omdat het gebied verre van populair was. Sindsdien is er echter ingrijpend gerenoveerd en verbouwd. Dit zorgt ervoor dat het centrum een aantrekkelijke uitstraling heeft gekregen, en dat het weer erg gewild is als woon- en werkplek. De afgelopen jaren is de leegstand van kantoorpanden dan ook met circa 10% afgenomen, zo blijkt uit onderzoek door vastgoedadviseur CBRE. Ook verder in de regio Rotterdam, waaronder in Capelle aan den IJssel en Schiedam, is de leegstand significant gedaald.

Trend

Wat betreft het afnemen van de leegstand van kantoorpanden, volgt Rotterdam de trend van Amsterdam. Toch staan in Rotterdam meer kantoorpanden leeg in vergelijking met andere grote steden. De reden daarvan is dat Rotterdam langer gewacht heeft met het aanpakken van de leegstand, door kantoren om te bouwen tot woningen. Dat was ook niet rendabel in een tijd waarin de woningmarkt in het slop zat en de huizenprijzen laag waren. Sinds de vraag naar woningen is toegenomen en de prijzen zijn gaan stijgen, is het omvormen van kantoorpanden tot woningen een lucratieve business geworden.

Ook zakelijk aantrekkelijk

Niet alleen woningzoekers hebben aandacht voor kantoorpanden in het centrum van Rotterdam. Ook bedrijven krijgen steeds meer interesse om er hun werkplek te vestigen. Vooral in het gebied rond het Centraal Station worden steeds meer kantoorpanden weer gebruikt. Opvallend is, dat steeds meer bedrijven met een technische achtergrond hun deuren openen in Rotterdam. Waar eerder de havens de hoofdrol speelden, en het centrum vooral de financiële sector huisvestte, komen er nu steeds meer beginnende of groeiende techbedrijven. Sommige locaties zijn zelfs zo populair dat de beschikbare ruimte beperkt kan worden.

Beleggers zijn enthousiast

Ook grote buitenlandse bedrijven hebben hun weg naar de havenstad gevonden. De populariteit van kantoorpanden in de stad groeit daardoor gestaag. Dit is beleggers uiteraard niet ontgaan. Zeker nu de leegstand zienderogen afneemt en er een tekort aan kantoorruimte zou kunnen ontstaan, is het aantrekkelijk om te investeren. Volgens CBRE is er vorig jaar zelfs een bedrag van bijna € 1,2 miljard euro belegd in Rotterdamse kantoren. De kantorenmarkt in Rotterdam is door de snelle ontwikkelingen meer winstgevend dan die in Amsterdam.

Bron: FD.nl