Investeringsmaatschappij HAL wil door overname van Wijnen woningbouw industrialiseren

9 juni 2020

Investeringsmaatschappij HAL verraste vriend en vijand met de overname van Van Wijnen, een bouwbedrijf in het Friese Gorredijk. Met deze overname wil HAL meer grip krijgen op de woningbouw in Nederland. Van Wijnen kan knowhow bieden als het gaat om digitalisering en verduurzaming bij het produceren van bouwmaterialen. De woningbouw moet meer worden geïndustrialiseerd. Hierdoor zijn er op de bouwplaats minder handen nodig en kan een woning veel sneller worden opgeleverd.

Tekort aan woningen moet worden weggewerkt

Het enorme woningtekort in Nederland moet in de komende jaren worden weggewerkt. Met de overname van Van Wijnen wil HAL een slag slaan in de strijd om de contracten. Door goedkoper en sneller te kunnen bouwen wil de investeerder zijn positie op de markt voor woningbouw in Nederland verstevigen. Naast Van Wijnen heeft HAL ook houtleverancier Timber & Building en Trespa, een bedrijf dat gevelplaten produceert, overgenomen. Dit geeft HAL een krachtige positie op de markt vanwege korte lijnen en lagere kosten.

Overname van Van Wijnen door investeringsmaatschappij HAL heeft kansen maar ook risico’s

Risico op minder flexibiliteit

Met de overname van Van Wijnen neemt HAL wel een risico. De kosten zijn hoog en dankzij de industrialisering van de bouw is er minder flexibiliteit. Naast massaproductie moet er immers ook ruimte blijven voor maatwerk. Maar de financiële positie van HAL kan dit risico wel hebben, het bedrijf heeft ruim 1,5 mld euro in kas, en dat is dan nog exclusief de opbrengst van de verkoop van optiekketen GrandVision

Bron: Het Financieele Dagblad