ING investeert €200 miljoen in Nationaal Warmtefonds

31 augustus 2023

ING’s financiële toewijding

ING heeft aangekondigd €200 miljoen beschikbaar te stellen aan het Nationaal Warmtefonds (NWF) voor de financiering van duurzame woning- en schoolgebouwverduurzaming. Dit bedrag is een toevoeging op de €50 miljoen die ING reeds in 2021 aan het fonds heeft bijgedragen. Eerder droegen ook Rabobank (€100 miljoen) en ASN Bank (€25 miljoen) bij aan het fonds, evenals andere partijen zoals de Europese Investeringsbank, de Council of Europe Development Bank en de Rijksoverheid.

Waar zijn de zonnepanelen op de huurhuizen

Doel van het fonds

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt leningen aan particuliere woningeigenaren, Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) en scholen voor de verduurzaming van hun panden. Deze financiering is gericht op doelgroepen die vaak geen toegang hebben tot financiering voor verduurzaming.

Leningen voor verduurzaming

Particulieren en organisaties die gebruik willen maken van het NWF kunnen leningen krijgen van €1000 tot maximaal €71.000 voor verschillende energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. De effectieve jaarrente voor het maximale leenbedrag is momenteel 4,5%, wat voor huizenbezitters vaak fiscaal aftrekbaar is. In sommige gevallen biedt het fonds leningen aan met een rente van 0%.

Resultaten en toekomstplannen

Vorig jaar heeft het Nationaal Warmtefonds voor €271,5 miljoen aan leningen verstrekt voor energiebesparende initiatieven. Dit overtrof de gecombineerde financiering van ruim €265 miljoen in de twee voorgaande jaren. Het fonds heeft onlangs de grens van €1 miljard aan verstrekte leningen overschreden en streeft ernaar tegen het einde van dit jaar een totaal van €1,2 miljard te bereiken. Ongeveer 40% van de Nederlandse woningen heeft momenteel nog geen energielabel, terwijl 49% van de gelabelde woningen een energiezuinig label (A of B) heeft.

Bron: fd.nl