ING en EIB verstrekken €600 mln aan duurzame leningen

20 juli 2023

ING en de Europese Investeringsbank (EIB) kondigen aan dat ze €600 mln aan nieuwe leningen verstrekken aan bedrijven in Nederland, België en Luxemburg. Ondernemers die investeren in milieu- of klimaatbeleid krijgen een rentekorting van 0,6%, zo blijkt uit hun aankondiging op dinsdagochtend.

Grote vraag naar kapitaal voor verduurzaming

Laurens de Vos, de nieuwe directeur zakelijk van ING Nederland, laat weten dat de beschikbare miljoenen snel opgevraagd worden. Al een week na de opening van de inschrijving is 30% van het Nederlandse deel van de leningen gereserveerd, zelfs tijdens de normaal rustige vakantieperiode. Dit geeft aan dat het Nederlandse midden- en kleinbedrijf grote behoefte heeft aan kapitaal om te investeren in verduurzaming.

Het recente onderzoek van ING toont aan dat 70% van de Nederlandse bedrijven van het gas af wil en dat 49% van de ondernemingen elektrisch rijden verplicht wil stellen voor het einde van 2024. Veel ondernemingen tonen interesse in de aanschaf van duurzame bedrijfsmiddelen, zoals elektrische bestelbussen, heimachines, rupshijskranen en graafmachines, maar deze zijn prijziger dan hun traditionele tegenhangers.

Meer elektrische voertuigen voor minder stikstof

Voorwaarden en spreiding van leningen

Bedrijven die in aanmerking willen komen voor de nieuwe leningronde moeten voldoen aan de gebruikelijke kredietvoorwaarden. ING zal een lijst van leningnemers doorsturen naar de EIB, die controleert of het kapitaal daadwerkelijk voor verduurzaming wordt gebruikt. Om het beschikbare bedrag over zoveel mogelijk bedrijven te spreiden, zijn leningen beschikbaar vanaf €5000 per bedrijf.

Eerdere samenwerking en resultaten

Dit is de achtste keer sinds 2009 dat ING en de EIB samen een leningenprogramma opzetten. In de voorgaande zeven programma’s hebben ongeveer 3000 ondernemingen in totaal ongeveer €1,85 mrd geleend. De EIB heeft eerder ook met andere Nederlandse banken samengewerkt en stelde in 2022 in totaal bijna €2 mrd ter beschikking voor Nederlandse bedrijven. Met dit nieuwe leningenprogramma willen ING en de EIB duurzame investeringen stimuleren en een bijdrage leveren aan de verduurzaming van bedrijven in de regio.

Bron: FD.nl