De inflatie in Nederland is op het hoogste niveau sinds 1975

15 augustus 2022

De inflatie in Nederland is op het hoogste niveau sinds 1975, zo maakt het CBS bekend. Vooral de stijgende huren en de fors hogere kosten voor energie zijn daar debet aan. In juli 2022 bedroeg de inflatie 10,3% ten opzichte van de prijzen in juli 2021. Voor het laatst in september 1975 was de inflatie hoger dan 10%.

Energieprijzen meer dan verdubbeld

In juli 2022 waren de prijzen voor gas en stroom maar liefst 108% hoger dan in juli een jaar eerder. Deze stijging is des te aanzienlijker aangezien de BTW op energie vanaf 1 juli werd verlaagd van 21 naar 9 procent. Deze verlaging geldt tot in ieder geval 31 december 2022. Niet alleen energie wordt duurder, ook de prijzen voor boodschappen stegen met ruim 12%. Daarnaast steeg de prijs voor een huurwoning met gemiddeld 3%. Ook diensten van banken en pakketreizen werden duurder.

De inflatie in Nederland is op het hoogste niveau sinds 1975

Brandstof iets goedkoper

Een klein beetje goed nieuws had het CBS ook nog te melden bij het negatieve inflatie nieuws. Brandstof werd iets goedkoper. Een liter benzine kostte in juli gemiddeld €2,21, terwijl dat in juni nog €2,35 was. De prijs voor een liter diesel daalde met 7 cent naar €2,07. De verwachting is dat de prijzen voor brandstof in de komende tijd nog iets verder zullen dalen.

Berekening inflatiecijfer

Het CBS berekent de inflatie volgens een Nederlandse rekenmethode. Die wijkt iets af van de Europese methode, omdat daarin de kosten voor een eigen woning niet worden meegenomen. Als de inflatie voor Nederland over juli volgens de Europese rekenmethode wordt bepaald dan komt deze uit op 11,6%. Met dit cijfer kan de inflatie worden vergeleken met die in andere Europese landen als zij ook deze rekenmethode toepassen.

Bron: Het Financieele Dagblad