Iets minder leegstaande winkelpanden in 2021

18 januari 2022

De leegstand van winkelpanden in binnensteden baart al jaren zorgen. Steeds minder mensen shoppen in de stad omdat online winkelen een enorme vlucht heeft genomen. Maar nu is volgens een publicatie van onderzoeksbureau Locatus sprake van een lichte daling van het aantal leegstaande winkelpanden. Begin 2021 stond 7,5% van de winkels leeg, aan het einde van dat jaar was dat 6,8%. Als voornaamste oorzaak wordt genoemd dat winkelpanden zijn omgebouwd tot woningen. Eind 2021 stonden 14.579 winkels leeg. Dat zijn er 1.756 minder dan op 1 januari van dat jaar.

Iets minder leegstaande winkelpanden in 2021

Vooral ombouw van winkels buiten de winkelgebieden

Uit de cijfers van Locatus blijkt dat vooral winkels die niet in een specifiek winkelgebied waren gevestigd inmiddels een andere functie hebben gekregen. Hier daalde het aantal leegstaande winkelpanden het hardst. Een belangrijke reden waarom vastgoedeigenaren nu vaker voor ombouwen kiezen is dat de prijsverschillen tussen een winkelpand en een woning sterk zijn geslonken. Enkele jaren geleden nog was een winkelpand veel meer waard. Maar door de stijgende huizenprijzen en de gevolgen van de coronapandemie zijn die verschillen nu aanzienlijk kleiner. Dat maakt het voor eigenaren aantrekkelijker om hun winkel te laten omkatten in plaats van te kiezen voor leegstand zonder zicht op verhuur op korte termijn.

Gemeenten werken mee

Gemeenten zien inmiddels ook in dat het aantal winkels waarschijnlijk niet meer terug zal komen op hetzelfde niveau als voor de uitbraak van corona. Daarom zijn ze vaak welwillend om het bestemmingsplan te wijzigen. Alleen na wijziging kunnen in een winkel woningen worden gevestigd of kan een winkelpand gedeeltelijk worden omgebouwd tot woningen. De verwachting is dat ook in 2022 de nodige winkelpanden een andere bestemming zullen krijgen.

Bron: Het Financieele Dagblad