Hypotheekverstrekkers: aantal aanvragen stijgt

8 april 2024

Het aantal hypotheekaanvragen voor woningen is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, geholpen door de gedaalde rente op de hypotheekmarkt. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) meldt een toename in aanvragen voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen.

Toename in aantal aanvragenHoe verkoop je je huis nu de woningmarkt verandert

In de eerste maanden van 2024 werden er ruim 69.000 hypotheekaanvragen gedaan voor woningaankopen, een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Vooral hypotheekaanvragen voor nieuwbouwwoningen zagen een significante stijging van bijna 80%.

Gemiddelde woningwaarde en leenbedragen

De gemiddelde woningwaarde waarvoor hypotheekaanvragen werden gedaan, steeg met 7% ten opzichte van het voorgaande jaar, tot €464.000. Dit resulteerde in hogere leenbedragen, waarbij kopers nu gemiddeld ruim vier keer hun bruto jaarsalaris lenen voor een hypotheek.

Voortzetting van trend

Deze stijging in hypotheekaanvragen en -bedragen volgt op een trend die HDN al in het laatste kwartaal van vorig jaar waarnam. De stijging in hypotheekaanvragen correleert met de toenemende huizenprijzen, eerder vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek en de NVM.

Impact van gedaalde rente

De belangrijkste factor achter deze trend is de gedaalde hypotheekrente, waardoor kopers nu lagere maandelijkse lasten hebben. De meeste hypotheekverstrekkers hanteren al enige tijd stabiele rentetarieven, met een gemiddeld tarief van 4,25% voor een rentevaste lening van tien jaar zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Terugblik op eerdere trends

Het aantal hypotheekaanvragen daalde aanzienlijk in 2022 toen de rente begon te stijgen, wat resulteerde in hogere rentelasten voor kopers. Dit leidde tot een daling van de huizenprijzen, maar recentelijk zijn deze weer aan het stijgen.

Bron: fd.nl