Met huurplafond wil Spanje vastgoedinvesteerders weren van de woningmarkt

23 november 2021

De regering in Spanje wil een huurplafond voor woningen instellen. Hiermee moet een halt worden toegeroepen aan de stijgende huurprijzen voor woningen. Die stijging wordt volgens de Spaanse regering vooral veroorzaakt doordat buitenlandse vastgoedinvesteerders woningen kopen en deze vervolgens voor torenhoge prijzen verhuren. Verantwoordelijk minister Belarra geeft aan dat buitenlandse investeerders welkom zijn om in Spanje vastgoed te kopen. Maar er worden duidelijke grenzen gesteld om uitspattingen te voorkomen.

Met huurplafond wil Spanje vastgoedinvesteerders weren van de woningmarkt

Blackstone

Grootinvesteerder Blackstone wordt getroffen door de maatregel. Het bedrijf bezit zo’n 30.000 woningen in Spanje en wil zijn portefeuille verder uitbreiden. De wet om een huurplafond in te stellen bevat ook een clausule die verkoop van sociale huurwoningen aan investeerders verbiedt. Vooral na de kredietcrisis gebeurde dit in veel Spaanse regio’s, met als gevolg dat mensen met een lager inkomen nauwelijks nog aan een woning konden komen.

Blackstone in Nederland

Vastgoedinvesteerder Blackstone is ook in Nederland actief. Ook in ons land groeit de vastgoedportefeuille gestaag. In 2020 bezat het bedrijf zo’n 800 mln. aan Nederlands vastgoed. Een onderzoeksjournalist van de Volkskrant ontdekte dat het bedrijf hierover, dankzij een ingenieuze fiscale constructie, nauwelijks belasting afdraagt. Ook in Nederland worden maatregelen genomen om beleggers te weren. Zo stellen veel gemeenten vanaf 2022 een zelfbewoningsplicht in bij de aankoop van een woning tot een bepaalde WOZ-waarde.

Bron: Het Financieele Dagblad