Hurks en Byldis: Conflict na faillissement kroonjuweel

7 februari 2024

Hurks, na de doorstart van voormalig dochterbedrijf Byldis, raakte gebrouilleerd met de curator over mogelijke ‘miljoenenschade’ op een gezamenlijk project voor ASML.

Voormalig kroonjuweel Byldis

Byldis, voorheen een bedrijfsonderdeel van Hurks, stond bekend als een van de kroonjuwelen van de Brabantse bouwgroep. Na het faillissement was het nog druk met een gezamenlijk project voor ASML, met een waarde van 22,7 miljoen euro voor Hurks.

Neergang en overname

Ondanks een omzet van 120 miljoen euro bij Hurks, leed Byldis in de jaren 2013-2015 verliezen en werd het in 2017 verkocht aan investeringsmaatschappijen. Het bedrijf ging ten onder door de coronapandemie, waardoor Mutares het na het faillissement overnam.

Conflict over ASML-project

Hurks beweerde mogelijke schade van 5,6 miljoen euro op het ASML-project, maar de verzekeraar wees hun claim af. De rechter oordeelde deels in het voordeel van Hurks, maar stelde dat de bankgarantie alleen kan worden ingeroepen bij aantoonbare uitvoeringsschade.

Toekomstige stappen

Hurks moet nog berekenen hoeveel schade ze hebben geleden en moet nog betalen voor het werk van Byldis. De exacte schade is nog onduidelijk, maar Hurks levert het project aan ASML gefaseerd op en de definitieve oplevering staat gepland voor oktober.

Conclusie

Ondanks het conflict lijkt ASML geen hinder te ondervinden van de discussies tussen de aannemers, en de bouwwerkzaamheden verlopen volgens plan.

Bron: Cobouw