Huizenprijzen lopen weer snel op

25 maart 2024

De huizenprijzen in Nederland zijn weer snel aan het stijgen, zoals blijkt uit recente cijfers van het CBS en het Kadaster. In februari 2024 waren de prijzen gemiddeld 4,3% hoger dan een jaar eerder, en stegen ze met 1% vergeleken met januari van dat jaar. Gemiddeld betaalden kopers ruim €427.000 voor een koophuis.

Terugkeer naar stijgende lijn na tijdelijke dipRabobank voorspelt verdere daling huizenprijzen in 2023

Deze stijging markeert een terugkeer naar een opwaartse trend na een tijdelijke dip in de huizenprijzen, die duurde van juli 2022 tot juni 2023 als gevolg van een stijgende hypotheekrente. Sindsdien zijn de prijzen weer gestaag aan het stijgen.

Factoren achter de prijsstijging

De snelle stijging wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de dalende hypotheekrente, stijgende lonen en het beperkte aanbod van koopwoningen. Deze omstandigheden geven kopers meer financiële ruimte en resulteren in hogere prijzen, vooral op een markt met algemene woningschaarste.

Prognoses voor de toekomstige prijsstijging

Woningmarkteconomen van Nederlandse banken voorspellen dat de huizenprijzen in 2024 aanzienlijk zullen stijgen en tegen het einde van het jaar weer op het niveau van de zomer van 2022 zullen zijn. ING verwacht een stijging van 5% tot 8%, terwijl Rabobank een gemiddelde stijging van 6,2% voorspelt.

Toename van woningverkopen

In februari 2024 steeg het aantal verkochte huizen tot 13.810, wat een toename van 16,5% betekent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het moet echter worden opgemerkt dat het aantal woningverkopen in februari 2023 het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar bereikte.

Bron: fd.nl