Huizenprijzen fors lager dan voor de crisis

19 december 2017

In een onderzoek van het ING Economisch Bureau wordt gesteld dat de reële huizenprijzen van tegenwoordig fors onder het prijsniveau van tien jaar geleden liggen. Op dit moment wordt eenzelfde prijs neergelegd als 10 jaar geleden, maar daarbij is geen inflatie meegerekend. Wanneer er gecorrigeerd wordt met het inflatiepercentage, vallen de huizenprijzen ruim 10% lager uit dan in 2008. Dit was het laatste jaar voor de crisis op de huizenmarkt.

Gekte in Amsterdam

In Amsterdam, waar de gekte op de huizenmarkt heerst, geldt dat echter niet. De gekte heeft hier geleid tot een extreme prijsstijging. In 2016 oversteeg de reële huizenprijs al het prijspeil van voor de crisis. Inmiddels liggen de huizenprijzen meer dan 10% boven het niveau van 2008.

Verwachting 2018

Het ING Economisch Bureau waarschuwt voor de prijsontwikkeling in de hoofdstad. De onderzoekers geven aan dat nieuwe huizenkopers in Amsterdam zich ervan bewust moeten zijn dat de prijsstijgingen kunnen afvlakken of zelfs kunnen dalen. Verder verwacht ING dat ook in 2018 de dynamiek op de huizenmarkt aanhoudt en zal de huizenprijzen landelijk met gemiddeld 6% toenemen. Dankzij een lage hypotheekrente blijft de betaalbaarheid van woningen goed en overstijgt de vraag het aanbod.

 

Bron: Het Financieele Dagblad