Huizenprijzen dalen vooral in Utrecht in derde kwartaal

23 oktober 2023

Derde kwartaal ziet aanhoudende daling huizenprijzen

In het derde kwartaal van dit jaar zette de daling van de huizenprijzen door. De prijzen lagen gemiddeld 4,6% lager dan in het derde kwartaal van 2022. Vooral in Utrecht daalden de prijzen met 6,7%, terwijl in Limburg de huizenprijzen met 1,6% het minst daalden.

Opwaartse trend in vergelijking met het tweede kwartaalBayern Landesbank richt zich op financiering van Nederlands vastgoed

Ondanks de jaarlijkse daling stegen de huizenprijzen in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar, gemiddeld met 1,2%. In alle provincies namen de prijzen licht toe, wat de eerste stijging is na drie opeenvolgende kwartalen van daling.

Aanzienlijke daling in het aantal verkochte woningen

In vergelijking met het derde kwartaal van 2022 was het aantal verkochte woningen aanzienlijk lager, met een gemiddelde daling van 6,9%. De afname varieerde sterk per provincie, waarbij Flevoland de grootste daling zag van 15,2%, terwijl Noord-Holland slechts een minimale afname van 0,2% had.

Verschillende impact op woningtypes

Bijna alle typen woningen hadden minder transacties, vooral hoekwoningen die een daling van 12,4% lieten zien. Ook tussenwoningen en vrijstaande woningen wisselden minder vaak van eigenaar. Alleen appartementen werden vaker verkocht en gekocht, met 5% meer transacties in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar.

Bron: fd.nl