‘Huizenprijzen dalen iets minder dan verwacht in 2023 en 2024’

20 juli 2023

ABN Amro-economen hebben berekend dat de huizenprijzen in 2024 naar verwachting zullen dalen, maar iets minder sterk dan eerder voorspeld. Voor dit jaar wordt een daling van 5% verwacht, terwijl eerder een krimp van 6% werd voorspeld. In 2024 zal de prijsdaling naar verwachting 3% zijn, ten opzichte van 4% in een eerdere inschatting. Vooral oudere huizen met een lager energielabel zullen hun huisprijs zien dalen, terwijl huizen met hoge energielabels juist hoger worden gewaardeerd, volgens de economen van de bank.

Minder woningverkopen door stilvallen nieuwbouwprojecten

Het aantal woningverkopen neemt dit jaar af met 5% als gevolg van het stilvallen van projecten in de nieuwbouw, en naar verwachting met 2,5% in 2024. De verminderde nieuwbouwactiviteit resulteert in minder transacties voor zowel nieuwe als bestaande woningen, zoals vermeld in het rapport. De val van het kabinet versterkt volgens de economen de onzekerheid in de bouwsector.

Rabobank eind 2023 koophuizen bijna 8% in prijs gedaald

Stabiel, maar negatief sentiment over de huizenmarkt

Het sentiment over de huizenmarkt blijft negatief, maar is wel gestabiliseerd. In juni 2022 stond de indicator van vertrouwen in de huizenmarkt van Vereniging Eigen Huis op 72, waarbij een neutrale score 100 is. Vorige maand stond de score op 104. De economen schrijven de toename toe aan het verbeterde vooruitzicht op de hypotheekrente, die de afgelopen zes maanden bijna stabiel is gebleven en in de nabije toekomst mogelijk iets kan dalen.

Toename aanbod huizen op de markt helpt sentiment

Een toename van het aantal huizen dat op de markt komt, draagt ook bij aan het verbeterde sentiment, aldus de economen. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het aantal huizen dat te koop stond naar 31.500, volgens gegevens van makelaarsvereniging NVM. Dit is meer dan in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar, toen ongeveer 25.000 huizen te koop stonden. Ondanks deze toename is de woningmarkt historisch gezien nog steeds erg krap. In het recordjaar 2012 stonden bijvoorbeeld 176.000 huizen te koop.

Dit bericht is gebaseerd op recente analyses van ABN Amro-economen over de ontwikkelingen op de huizenmarkt in 2023 en 2024.

Bron: FD.nl