Huizenprijzen dalen met bijna 6% in mei

22 juni 2023

Impact van oorlog in Oekraïne en inflatie

De recente ontwikkelingen op de huizenmarkt laten opnieuw een daling zien. In mei was de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning maar liefst 5,6% lager in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Daarnaast is ook het aantal verkochte woningen aanzienlijk afgenomen. Deze bevindingen zijn gebaseerd op gegevens van zowel het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) als het Kadaster.

Een grotere daling dan vorige maand

Ten opzichte van een maand eerder is de daling van de huizenprijzen zelfs groter. In april 2022 waren de prijzen van koopwoningen namelijk 4,4% lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Deze cijfers onderstrepen de voortdurende neerwaartse trend op de huizenmarkt.

Lichte daling ten opzichte van april, enig herstel in zicht

In vergelijking met april vertonen de huizenprijzen echter slechts een marginale daling van 0,1%. Ondanks de voortdurende neerwaartse prijsbeweging, signaleert ING enige tekenen van herstel. Met name onder starters neemt het vertrouwen toe, zo blijkt uit een recente enquête van de bank. Respondenten verwachten dat de huizenprijzen in de nabije toekomst zullen stijgen.

Oorlog in Oekraïne en inflatie als beïnvloedende factoren

De afkoeling van de woningmarkt sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft een aanzienlijke rol gespeeld in de huidige situatie. Door de snelle stijging van de rente waren potentiële kopers terughoudender en konden zij minder bieden. Daarnaast heeft de oplopende inflatie, voornamelijk veroorzaakt door hoge energiekosten, ook invloed gehad op het koopgedrag. Volgens de Rabobank zijn vooral mensen tussen de 35 en 54 jaar huiverig geworden om een huis te kopen.

Deze ontwikkelingen op de huizenmarkt laten zien dat er nog altijd uitdagingen zijn voor zowel kopers als verkopers. Het is belangrijk om de marktsituatie goed in de gaten te houden en mogelijke veranderingen op de voet te volgen.

Bron: FD