Huizenfabriek klaar voor 4.000 nieuwe circulaire huizen per jaar

4 mei 2021

Van Wijnen loopt voorop als het gaat om het maken van prefab woningen. Vanaf 2022 moet de tweede fabriek in Heerenveen volledig operationeel zijn. Vanaf dan kan het bedrijf zo’n 4.000 woningen per jaar afleveren. Om dat aantal te halen is Van Wijnen een jaar eerder al druk bezig met het binnenhalen van orders. Momenteel worden al dergelijke woningen geproduceerd in de fabriek in Gorredijk, maar die in Heerenveen wordt een stuk groter.

20-30% goedkopere woningen

Van Wijnen claimt dat het bedrijf een woning gemiddeld 20 tot 30% goedkoper kan produceren dan bij traditionele bouw. Dit maakt het mogelijk om goedkopere woningen te bouwen die aantrekkelijk zijn als sociale huurwoning of goedkopere koopwoning. Er is inmiddels al belangstelling getoond door zowel corporaties en gemeenten als beleggers en projectontwikkelaars. Het is de bedoeling om de productie van prefab woningen binnen enkele jaren te verhogen van 1500 per jaar naar 4.000 per jaar, het tienvoudige van wat er momenteel wordt geproduceerd in de fabriek in Gorredijk. Het gaat daarbij om zowel eengezinswoningen als appartementen. Alles wordt prefab aangeleverd, vloeren, wanden en daken.

De huizenfabriek van Van Wijnen is klaar voor 4000 nieuwe huizen per jaar

Betaalbare woningen bij voldoende vraag

Van Wijnen mikt op een volle orderportefeuille. Alleen dan kan de beoogde lage kostprijs worden gehaald. Een prefab woning komt op die manier qua koopprijs ruim onder de grens voor Nationale Hypotheek Garantie. Deze grens ligt anno 2021 op 325.000 euro. De huizen die Van Wijnen gaat produceren zijn toekomstbestendig. Ze zijn circulair en kunnen dus worden afgebroken en elders weer opgebouwd. Daarnaast zijn het gasloze woningen die gemaakt zijn van zoveel mogelijk duurzame materialen.

Continuïteit is de sleutel

Concurrent Voorbij Prefab uit Amsterdam kijkt met belangstelling naar de ontwikkelingen bij Van Wijnen. Directeur Dorien Staal zegt dat alles valt of staat met de continuïteit van orders. Als de fabriek stil komt te liggen omdat de vraag stagneert dan verdampt de winst als sneeuw voor de zon. Daarom kiest Staal ervoor om te gokken en standaard meer te produceren dan waar op dat moment vraag naar is, in de hoop deze onderdelen alsnog te kunnen verkopen.

Er moeten in Nederland jaarlijks zo’n 100.000 woningen worden gebouwd om aan de doelstelling van 1 miljoen extra huizen in 2030 te kunnen voldoen. Tot nu toe wordt dat doel nog niet gehaald. De productie van prefab woningen kan hier wellicht een positieve bijdrage aan leveren. Van Wijnen bouwt ook zelf huizen en gaat in de eerste plaats daarvoor produceren. Na verloop van tijd hoopt het bedrijf de productie te kunnen opschroeven om orders van derden uit te voeren.

Bron: Het Financieele Dagblad