Huiseigenaren kunnen prijsdaling koopwoning meestal wel opvangen

4 december 2022

Uit onderzoek van taxatiebedrijf Calcasa blijkt dat de meeste koopwoningen een flinke overwaarde hebben. Dit is gunstig voor de eigenaren nu de oververhitte huizenmarkt in Nederland lijkt af te koelen. De prijzen voor koophuizen hebben een daling ingezet. Calcasa onderzocht zo’n 3 miljoen woningen die sinds 1993 werden verkocht. Uit deze analyse blijkt dat de gemiddelde overwaarde uitkomt op 175.000 euro. De totale overwaarde van alle Nederlandse koopwoningen wordt geschat op zo’n 500 miljard euro.

Verschil in overwaarde

De hoogte van de overwaarde op een koopwoning verschilt uiteraard. Kopers die hun huis kochten in de periode 2008 tot 2013 hebben de meeste overwaarde. Een huis gekocht in 2008 heeft ongeveer dezelfde overwaarde als een woning aangekocht in 2017. Zij die recent een huis kochten hebben logischerwijs de minste overwaarde. Vrijstaande woningen van voor de Tweede Wereldoorlog hebben gemiddeld de meeste overwaarde. Kijkend naar recente woningen zitten eigenaren van een jaren 80 woning goed. De waarde van hun huis steeg met gemiddeld 42%.

Regionale verschillen

Er zijn wel verschillen per provincie. Huizen in Limburg hebben gemiddeld de laagste overwaarde. Een huis in Amsterdam of Utrecht scoort het beste. Ook huizen in de regio Haarlem hebben vaak een hoge overwaarde. Het zal niemand verbazen dat Aerdenhout de gemeente is met de duurste woningen. Hier heeft een huis een gemiddelde overwaarde van maar liefst 634.000 euro.

Bron: Het Financieele Dagblad