Een huis gemaakt van 100 natuurlijke materialen op de Floriade 2022

6 juni 2022

De Floriade 2022 is dé tentoonstelling voor innovatie als het gaat om wonen en tuinen. Hier kun je een kijkje nemen in een woning die is gebouwd met maar liefst 100 natuurlijke materialen. Ontwerper Pascal Leboucq en conceptontwikkelaar Lucas de Man willen daarmee niet suggereren dat alle huizen voortaan zo gebouwd moeten worden. Ze willen met deze modelwoning alleen laten zien wat er allemaal mogelijk is. Huizenbouwers kunnen er inspiratie opdoen en er zaken uit pikken die wellicht in de toekomst toepasbaar zijn bij de woningbouw in Nederland. De naam van dit experiment: Exploded View.

Een modulair huis dat continu is aan te passen

Het huis dat de twee ontwikkelaars hebben gebouwd is niet zo zeer duurzaam in de zin dat het oneindig lang meegaat. Het is duurzaam omdat het zich continu aan de omstandigheden kan aanpassen, legt Lucas de Man uit. De model woning die te zien is op de Floriade 2022 kan steeds worden aangepast, bijvoorbeeld als de gezinssamenstelling verandert. Bovendien kan de woning als dat nodig is in een tijdsbestek van 10 dagen worden afgebroken en op een andere plek weer opgebouwd. Een aantal van de gebruikte materialen springen er uit.

Een huis gemaakt van 100 natuurlijke materialen op de Floriade 2022

Tegels van bagger

Voor het huis liggen ‘baggertegels’. Deze tegels zijn gemaakt van het materiaal dat baggerschepen ophalen uit de Nederlandse vaarwegen die eens in de 7 jaar worden uitgebaggerd. Er wordt een binder aan toegevoegd zodat er vaste tegels ontstaan. Groot voordeel: Ze laten regenwater door, zodat dit snel in de bodem kan zakken.

Panelen van toiletpapier

In de woning zijn panelen verwerkt waarvoor toiletpapier uit het riool is gebruikt. De algen die in het riool aanwezig zijn zorgen voor een blauwgroene kleur, maar daar kan natuurlijk een verfje overheen. Het toiletpapier wordt geperst tot een harde substantie waar de panelen van worden gemaakt.

Planken van paprikaresten

Een innovatieve startup bedacht dat restanten van paprika’s prima gebruikt kunnen worden als isolatiemateriaal voor woningen of voor planken in kasten. Ook dit concept werd toegepast bij de bouw van Exploded View.

Dakpannen van gras

Klimaatbeheersing is belangrijk bij de bouw van woningen. Voor het huis op de Floriade werden dakpannen gebruikt die zijn gemaakt van grassen en bloemen. Ze houden veel water vast waardoor het riool minder snel overbelast raakt bij veel regen. Daarnaast zorgt het dak voor een aangename temperatuur in huis.

Kopjes van koffiedik

Niet alleen het huis maar ook de inventaris is duurzaam. Zo staan er koffiekopjes op tafel die zijn gemaakt van gedroogde koffiedik. Dit wordt door een Duitse startup opgehaald bij restaurants en bars.

Een eye opener voor de toekomst

De innovaties die in dit huis zijn gebruikt zijn natuurlijk wat lastig allemaal toe te passen. Dan wordt het huis wel erg circulair. Maar het is zeker mogelijk om bepaalde toepassingen te combineren met bestaande bouwmethoden. De initiatiefnemers hopen dan ook dat hun deelname aan de Floriade 2022 dit in beweging zal zetten.

Bron: VPRO