Huis met energielabel A nog meer in trek

27 december 2022

Een koopwoning met energielabel A is nog nooit zo in trek geweest. Deskundigen van de ING Bank berekenden dat een energiezuinige woning de verkopers uiteindelijk zo’n 34.000 euro extra oplevert in vergelijking met een huis met een G-label. Dit is alleen het bedrag dat de kopers gemiddeld minder kwijt zijn aan energielasten in de loop der jaren. Maar een goed geïsoleerd huis heeft natuurlijk meer voordelen. ING berekende dat een gemiddelde tussenwoning met energielabel G zo’n 65% meer gas verbruikt dan een huis met een A-label.

Meer wooncomfort

Een koopwoning met energielabel A levert niet alleen een flinke besparing op de stookkosten op. Het geeft de bewoners ook meer wooncomfort. Er is minder kans op vocht in de woning en dus ook op schimmelvorming. Ook heb je zeer waarschijnlijk niet of nauwelijks last van tocht. Net zomin als geluidsoverlast van langsrazend verkeer of van de buren.

Voordeel is afhankelijk van de gasprijs

Uiteraard is het financiële voordeel van een goed geïsoleerde woning afhankelijk van de gasprijs. Als de prijs voor gas uiteindelijk weer terugkomt op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne dan is dat bedrag natuurlijk lager. Het uiteindelijke financiële voordeel kan daardoor uitkomen tussen 10.000 en 50.000 euro. Het voordeel van een zuinig huis met een A-label wordt deels teniet gedaan door subsidie op verduurzaming. Die maakt het immers voordeliger om een huis te verduurzamen en daardoor een hoger energielabel te verkrijgen. Daar staat tegenover dat energiebelasting stijgt en dat er hogere eisen aan woningen worden gesteld. Zo willen banken in de toekomst minder hypotheek geven voor een woning met een lager energielabel. Dat is dan weer in het voordeel van een energiezuinig huis.

Bron: Het Financieele Dagblad