Hogere verkoopprijs voor woningen met gunstig energielabel

22 november 2022

Huizenkopers letten bij hun zoektocht naar een koopwoning steeds meer op het energielabel. Een woning met een hoger label levert doorgaans een betere verkoopprijs op. Dat is niet zo vreemd. Door de fors gestegen energieprijzen maken deze kosten een groter deel uit van het besteedbaar inkomen. In 2021 was een koophuis met een energielabel C gemiddeld 8% duurder dan een vergelijkbare woning met een G-label. Anno 2022 bedraagt dat verschil al 11,6%.

50.000 euro minder opbrengst

Een minder energiezuinige woning bracht altijd al minder op. Het verschil in verkoopprijs tussen een woning met label G en een woning met label C lag vrij stabiel op ongeveer 25.000 euro. Nu de energieprijzen fors zijn gestegen loopt dat verschil snel op. Er zijn al voorbeeld waar een minder zuinige koopwoning zo’n 50.000 euro goedkoper was dan een woning met energielabel C. Ook het verschil tussen een woning met label E en een vergelijkbaar huis met label B groeide, maar minder hard.

Hogere verkoopprijs voor woningen met gunstig energielabel

Minder woningen verkocht

De woningmarkt in Nederland koelt af, zo blijkt uit cijfers van de NVM. In het derde kwartaal van 2022 werd 10% minder woningen verkocht dan in het kwartaal ervoor. Woningen met een laag energielabel staan duidelijk langer te koop voordat ze een nieuwe eigenaar vinden. Toch zit er nog niet heel veel verschil tussen het aantal dagen dat een woning te koop staat. Een label A woning staat eind 2022 gemiddeld 25 dagen te koop. Dit geldt ook voor een huis met een B- of C-label. Een woning met een F- of G-label staat gemiddeld 28 tot 30 dagen te koop.

Bron: Het Financieele Dagblad