Hoeveel parkeergarages hebben we straks nog nodig?

28 januari 2019

Rijden we in de toekomst nog net zoveel auto als nu? Veel mensen denken dat er straks een autonome auto voor komt rijden op bestelling en dat die ons naar de plek van bestemming brengt. Dan zijn er lang niet zoveel parkeergarages meer nodig. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel?

Komt die autonome auto er wel?

Autonome auto’s zijn nog erg ver weg. De kans is groot dat een auto nooit helemaal autonoom wordt. Er is altijd nog een bestuurder nodig. De auto zal misschien de saaie en eenvoudige delen van de rit overnemen. Hierdoor is de kans aanwezig dat autorijden juist populairder wordt en er meer auto’s komen. Er zullen dus niet opeens parkeergarages leegstaan. Toch hebben autonome auto’s wel effect op parkeren. Ze zullen waarschijnlijk zelfstandig kunnen inparkeren en dit doen ze dan veel efficiënter dan de mens. Auto’s kunnen dus dichter op elkaar staan, waardoor er meer auto’s in een parkeergarage passen.

Hoeveel parkeergarages hebben we straks nog nodig

Elektrisch rijden zorgt voor meer auto’s op de weg

Autorijden wordt ook steeds duurzamer. Nu zijn elektrische auto’s nog duur, maar daar gaat verandering in komen naarmate er steeds meer aanbod komt. Autorijden wordt dus aantrekkelijker omdat het niet meer zo’n grote aanslag is op het milieu en het steeds goedkoper wordt. Dat betekent ook meer auto’s op de weg. De vraag naar parkeerruimte neemt door elektrische auto’s naar verwachting zelfs nog extra toe. Je moet je auto tenslotte opladen dus je wilt wel gegarandeerd een goed plekje hebben. Misschien zullen mensen vaste parkeerplekken willen huren in parkeergarages.

Parkeergarages zijn goed voor het straatbeeld

Een andere factor die invloed heeft, is de kwaliteit van de openbare ruimte. Veel auto’s op straten en pleinen is geen prettig gezicht. Het gebeurt al veel dat pleinen waar eerder geparkeerd werd, nu volstaan met terrassen. Naarmate de auto uit het straatbeeld verbannen wordt, zullen er dus steeds meer parkeergarages nodig zijn. We moeten de auto tenslotte toch ergens kwijt. Zo gaat het straatbeeld er een stuk netter uitzien.

Bron: FD.nl