Hoe realistisch zijn de plannen voor de Houten Stad?

8 november 2021

De plannen die in september 2021 werden gepresenteerd voor een Houten Stad bij Weesp. Het plan is om woningen te bouwen in een bosgebied tussen Weesp en Amsterdam. De woningen worden opgetrokken van hout en glas en moeten volledig zelfvoorzienend zijn. Auto’s zijn taboe. Het ziet er op de presentatie heel aantrekkelijk uit. Wonen in het bos, op een steenworp afstand van Amsterdam. De wijk zou moeten verrijzen in de Aetsveldsepolder bij het Amsterdam-Rijnkanaal aan de rand van Weesp. Voordat er gebouwd kan gaan worden zijn er echter nog wel de nodige hobbels te nemen.

Een eigen corporatie

Boudewijn Richel is de initiatiefnemer voor de Houten Stad, al spreekt hij zelf liever van een nederzetting. Er zouden 79 huizen moeten komen. Van de bewoners wordt verwacht dat ze intensief samenwerken en daarvoor lid worden van een ‘coop’. De corporatie moet zaken aangaande het wonen in de Aetsveldsepolder. Richel kwam op dit idee nadat hij op beurzen kennismaakte met accoya hout en thermisch hout, houtsoorten die oersterk zijn. Hij had plannen om een beurs te organiseren over bijzondere woonvormen, maar de uitbraak van corona gooide roet in het eten. Zijn plan is om een woonwijk neer te zetten met goedkope woningen, verkoopprijs tussen de 150.000 en 200.000 euro. De woningen zijn niet belastend voor de bodem, en de vele bomen zorgen voor het opvangen van CO2. De huizen moeten in eerste instantie worden gebouwd voor een periode van 15 jaar. De huizen n moeten echter zodanig worden gebouwd dat ze kunnen worden gedemonteerd en elders weer opgebouwd.

Hoe realistisch zijn de plannen voor de Houten Stad bij Weesp

Bezwaren vanuit de gemeente

Initiatiefnemer Richel had gehoopt medestanders te vinden in de gemeenteraad van Amsterdam en Weesp voor zijn Houten Stad bij Weesp. Maar dat viel tegen. Christian Pfeiffer, fractievoorzitter van GroenLinks in Weesp, vindt het idee zeker de moeite van het goed bestuderen waard, maar hij is minder enthousiast over de voorgestelde locatie. De grond is nu al in handen van projectontwikkelaars. Als Weesp in de loop van 2022 gaat fuseren met Amsterdam moeten bepaalde kernwaarden voor het eigen gezicht van Weesp behouden blijven. Dat betekent dat er niet zomaar overal gebouwd mag gaan worden als het aan Pfeiffer ligt.

De hoop is nog niet vervlogen

Uiteraard was Boudewijn Richel teleurgesteld toen de gemeenteraad een motie van raadslid Pfeiffer aannam om de beoogde locatie niet beschikbaar te stellen voor zijn plannen. Maar hij geeft nog niet op. Richel heeft andere locaties op het oog, zowel in Weesp als op andere plaatsen in Nederland, waaronder Leerdam. Ook raadslid Pfeiffer is op zich enthousiast over de plannen voor een Houten Stad. Als er een geschikte locatie gevonden kan worden dan gaat die er wellicht toch nog komen.

Bron: NRC