Hoe een oud huurpand zijn perfecte bewoners vond

16 april 2024

Amsterdam wilde pand behouden, Ymere wilde verkopen

Ymere wilde van twee historische panden aan de Nieuwezijds Kolk af. De panden waren problematisch: renovatie was duur, er was geluidsoverlast door club Akhnaton op de begane grond, en er was een tekort aan sociale huurwoningen in de binnenstad. Amsterdam was tegen de verkoop, omdat er al te veel sociale huurwoningen waren verdwenen.

Een onverwachte oplossing

Een e-mail van Casper Wubbolts, die met een grote groep dove volwassenen op zoek was naar sociale huurwoningen, bracht de oplossing. De dove community had last van sociaal isolement en eenzaamheid, en ze droomden van een plek waar ze ‘s avonds konden ontspannen en communiceren in gebarentaal.

Een perfecte match

Ymere zag in de e-mail van Wubbolts een kans. Ze besloten om vijf van de negen appartementen na renovatie te verhuren aan Wubbolts en vier andere doven. De panden werden aangepast met speciale vloeren tegen geluidstrillingen en brandinstallaties met flitslicht.

Een feestelijke inhuldiging

In februari 2023 kregen Casper Wubbolts en de vier andere dove woningzoekenden hun sleutel. De gezichten straalden en er werd gejuicht in stilte. Ymere was blij met de geslaagde match en noemde het “een match made in heaven.” Of er in de toekomst meer panden op deze manier zullen worden toegewezen, is nog niet bekend.

Bron: nrc.nl