High Tech Campus Eindhoven komt in handen van Singaporese investeerder

20 februari 2022

De Singaporese investeerder GIC koopt de High Tech Campus Eindhoven voor 1 miljard euro. Dit was de tweede keer dat een grote buitenlandse investeerder interesse toonde om de succesvolle HTC Eindhoven in zijn bezit te krijgen. Eerder strandde een poging van een bedrijf uit China omdat Philips een succesvol tegenbod deed. Nu wilden onder andere de gemeente Eindhoven en meerdere bedrijven op de campus deze nieuwe overname tegenhouden, maar dat lukte niet.

Verzoek om staatsaandeel

De gemeente Eindhoven en verschillende ondernemers waaronder ASML en Philips deden een tegenbod toen staatsbedrijf GIC met zijn bod kwam. Daarnaast werd de minister van Economische Zaken en Klimaat verzocht of de staat een aandeel kon nemen in de High Tech Campus Eindhoven, zoals dit eerder gebeurde bij luchtvaartmaatschappij KLM. De campus was eigendom van de Nederlandse zakenman Marcel Boekhoorn. Via het Amerikaanse vastgoedbedrijf Oaktree verkocht hij de campus in de zomer van 2021. Het is voor Nederlandse begrippen een enorme transactie. Zowel de gemeente als de grote bedrijven die er gevestigd zijn wilden de transactie voorkomen omdat ze de campus voor Nederland enorm belangrijk vinden. Dat deze nu in handen is van een investeerder die aan de andere kant van de wereld zit werd niet onverdeeld positief ontvangen.

High Tech Campus Eindhoven komt in handen van Singaporese investeerder

Rijk wilde geen investering

De gemeente Eindhoven en de Brainport ondernemers vingen bot bij toenmalig minister Stef Blok. In een reactie liet hij weten dat het alleen ging om de verkoop van het vastgoed en dat de Rijksoverheid geen aanleiding zag om dit met een investering te willen voorkomen. De hoogwaardige technologische kennis van de HTC zit bij de huurders, niet in het vastgoed, was de aanvullende redenering. Ook het ABP, één van de grootste pensioenfondsen van Nederland, werd benaderd om een belang te nemen. Hier is onderzoek naar gedaan, maar dit werd niet geëffectueerd. Topmannen van Philips Hans de Jong en Fans van Houten hebben desgevraagd geen problemen met de huidige eigenaar, maar hadden graag gezien dat de campus in Nederlandse handen zou blijven.

Verkoop aan China voorkomen

Al in 2018 wilde eigenaar Boekhoorn de campus verkopen. Een consortium met onder andere een grote Chinese investeerder meldde zich. Toen Philips, de grootste huurder op de HTC Eindhoven, aangaf hier grote moeite mee te hebben werden de onderhandelingen gestaakt. Philips vreesde problemen in de VS als de campus in Chinese handen zou komen. Eerder ketste een overname van de Amerikaanse lampendivisie Lumilights in de VS af omdat Amerika het niet zag zitten dat het bedrijf in handen van een Chinese investeerder zou komen. Ook was er de angst voor bedrijfsspionage vanuit China. Dit besef is inmiddels ook doorgedrongen in Den Haag. Het kabinet zet steeds vaker in op bescherming van technische kennis. Er is een wet in voorbereiding om bedrijven hiervoor te behoeden. De overname door GIC van de High Tech Campus Eindhoven zou overigens niet onder deze wet vallen.

Bron: Het Financieele Dagblad