Grote woningbouwers verwerven grondposities ondanks stroeve nieuwbouwmarkt

10 juli 2023

Woningbouwers investeren in grondposities

Grote woningbouwbedrijven zoals Heijmans, BAM en KlokGroep zijn actief bezig met het verwerven van grondposities, ondanks de uitdagende situatie op de nieuwbouwmarkt. Heijmans heeft onlangs de ontwikkelende bouwer Van Wanrooij overgenomen, waardoor het bedrijf zijn hoeveelheid grondposities heeft verdubbeld. BAM en KlokGroep hebben ook grond aangekocht om aan de groeiende vraag naar woningen te kunnen voldoen.

Grond is een waardevol productiemiddel voor woningbouwers

Woningbouwers zien grond als een cruciaal productiemiddel om woningen te kunnen realiseren. Heijmans verwacht dat de druk op de woningmarkt alleen maar zal toenemen en daarom is grond van groot belang. Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in een fabriek voor houten skeletwoningen, dus het hebben van voldoende grondposities is essentieel om de productie voort te zetten. Zelf koopwoningen ontwikkelen stelt woningbouwers in staat om minder afhankelijk te zijn van beleggers.

Investeringen in grond voor houten woningen en groei van de bedrijven

Zowel BAM als KlokGroep hebben grondposities verworven voor hun plannen met houten woningen. BAM heeft ontwikkelposities gekocht van de Gebroeders Blokland, terwijl KlokGroep de afgelopen jaren verschillende overnames heeft gedaan om hun grondportefeuille uit te breiden. Beide bedrijven hebben vertrouwen in de vraag naar bouwprojecten en willen hun productiecapaciteit vergroten.

Stabiliteit in onzekere markt door grondbezit

Het verwerven van grondposities biedt woningbouwers stabiliteit in een onzekere markt. Ondanks de uitdagingen op de nieuwbouwmarkt geloven deze grote spelers in de mogelijkheden en kansen die het bezitten van grond met zich meebrengt. Het stelt hen in staat om door te blijven bouwen en aan de groeiende vraag naar betaalbare woningen te voldoen.

Bron: cobouw.nl