De gemeente Alphen a/d Rijn mag bouwen in de Gnephoek

19 oktober 2022

Al jaren steggelen de gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland over woningbouw in de Gnephoek. De gemeente wil er bouwen, de provincie heeft bezwaren. Om een eind te maken aan de impasse vroeg woonminister Hugo de Jonge advies aan oud-Deltacommissaris Wim Kuijken. Die kwam met een rapport waarin hij adviseerde om de woningbouw toe te staan. De minister besloot daarop om dit advies over te nemen. De Jonge liet weten te hopen dat er snel concrete afspraken gemaakt kunnen worden.

Bezwaren van de provincie

De provincie Zuid-Holland zegt nee tegen de bouw van duizenden woningen in de Gnephoek. Volgens deskundigen van de provincie is de bodem ongeschikt. Kuijken komt tot de conclusie dat de hoger gelegen delen van de polder geschikt zijn voor woningbouw. Dit zou voldoende ruimte bieden om zo’n 5.500 huizen te bouwen. Grond werd al aangekocht door projectontwikkelaars om er te bouwen. Al jaren werden er plannen gepresenteerd in de gemeenteraad van Alphen a/d Rijn. Die voorzagen in bouwplannen tot wel 25.000 woningen. Zo veel gaan het er waarschijnlijk niet worden.

De gemeente Alphen ad Rijn mag bouwen in de Gnephoek

Besluit volgt in 2023

Minister De Jonge heeft de aanbevelingen van het rapport inmiddels besproken met zowel de gemeente als de provincie en het Hoogheemraadschap. Hij zet in op voortzetting van het overleg in de zomer van 2023 zodat hopelijk dan een besluit kan worden genomen over de definitieve uitvoering van de plannen. Het Rijk wil een duidelijke regie rol bij de woningbouw. Dat is ook het doel van minister De Jonge. Voor de Gnephoek is zijn standpunt dat er nu snel duidelijkheid moet komen. Als de provincie blijft weigeren om mee te werken aan woningbouw, dan is het aan diezelfde provincie om aan te geven waar de extra woningen dan wel gebouwd kunnen worden. Er moeten immers tot 2030 nog 900.000 woningen worden gebouwd in Nederland. Als de provincie Zuid-Holland geen alternatief heeft, dan is het aan de minister om de beslissing te nemen, aldus De Jonge.

Bron: Het Financieele Dagblad