Gebouwen als strategische dienst

1 augustus 2017

Bron: Het Financieele Dagblad

Stephanie Akkaoui Hughes werd geboren in Libanon ten tijde van de burgeroorlog en verhuisde na haar studie Architectuur naar Rotterdam om te gaan werken bij Office for Metropolitan Architecture (OMA), het kantoor van Rem Koolhaas. Na een tijdje ontwikkelde zich het gevoel dat ze aan klanten moest opleggen wat zij dacht dat het beste voor hen was. In haar beleving gedroeg ze zich als kunstenaar. Echter, architectuur is geen kunstvorm, die luxe heeft het niet. Architectuur is een dienst. Tevens merkte Akkaoui dat er in het bedrijfsleven een gebrek is aan samenwerking tussen verschillende sectoren, terwijl de uitwisseling van ideeën volgens haar essentieel is om te kunnen innoveren. Innoveren over sectoren is belangrijk geworden, terwijl voorheen de focus lag op innoveren binnen specifieke sectoren. Binnen de architectuur wordt inmiddels al samengewerkt met neuro- en gezondheidswetenschappers om te bestuderen hoe gebouwen en ruimtes de emotionele en fysieke gezondheid van gebruikers beïnvloeden.

Akkaoui ziet het als de taak van de architect om de context te creëren waarbinnen interacties plaats kunnen vinden. Om deze visie, omgedoopt tot ‘architecting interaction’, in de praktijk te kunnen brengen, richtte ze Akka Architects op. Een essentieel aspect binnen deze visie is dat er niet wordt gesproken over een ruimte of gebouw, maar over context. Het keukenblok dat Akkaoui ontwierp voor een koffiemachine, is hier een voorbeeld van. Voorheen moest men in de rij staan, wat betekent dat mensen met de rug naar elkaar toe gaan staan. Om dit te voorkomen en contact te stimuleren, creëerde ze, met succes, een keukenblok waar mensen omheen kunnen staan. Als mensen om het keukenblok staan te kletsen, ziet dat er meer uitnodigend uit.

Akkaoui wordt echter allang niet meer alleen ingehuurd voor het ontwerpen van gebouwen, ook mobiliteitsprojecten en projecten op het gebied van flexwerken behoren tot het werkveld van Akka Architects. Bedrijven die bij Akkaoui aankloppen omdat ze ‘iets’ willen met flexwerken, realiseren zich volgens haar niet dat hun vastgoed van strategische waarde is. Een architect kan geen innovatie afdwingen, maar kan wel de context creëren waarbinnen mensen hun werk beter kunnen doen.