Fors minder belangstelling voor nieuwbouw koopwoningen

28 maart 2023

In de eerste twee maanden van 2023 is de verkoop van nieuwbouw koopwoningen bijna gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie WoningbouwersNL. De overheid wil dat er in recordtijd nieuwe woningen worden gebouwd. Maar de verkoop daarvan stagneert. De bouw van meerdere woontorens in Rotterdam gaat waarschijnlijk niet door. De reden: er zijn te weinig appartementen verkocht. De daling begon al in de tweede helft van 2022 en zet ook in 2023 door.

Afbouwcertificaten

WoningbouwersNL stelt dat het aantal verkochte nieuwbouw koopwoningen daalde met maar liefst 43%. Dit percentage wordt gebaseerd op afbouwcertificaten die voor woningbouwprojecten worden afgegeven. Vooral de verkoop van nieuwbouw appartementen daalde fors. Vergeleken met de eerste twee maanden van 2022 werd maar liefst 65% minder woningen verkocht. Bij eengezinswoningen bedroeg de daling iets meer dan 40%.

Fors minder belangstelling voor nieuwbouw koopwoningen

Regionale verschillen

Er is wel sprake van regionale verschillen. In de provincies Limburg en Overijssel viel de daling van de verkoop van nieuwbouw koopwoningen het minst terug. In Drenthe, Friesland en Holland daalde de verkoop met maar liefst 70%. De overheid houdt nog steeds vast aan het bouwen van minstens 900.000 nieuwe woningen tot 2030. Maar als er onvoldoende kopers zijn dan wordt een project uitgesteld of gaat het helemaal niet meer door. Er wordt daarom al gepleit voor het afgeven van meer garanties door de overheid. Die zou dan woningen moeten kopen zodat de bouw kan starten. Deze woningen kunnen dan als het project gereed is alsnog worden verkocht.

Bron: Het Financieele Dagblad