Floriade 2022 wordt een tentoonstelling van duurzaamheid

20 december 2021

De Floriade 2022 wordt anders dan voorgaande edities. Ging her in het verleden vooral om innovaties in de tuinbouw, nu ligt de nadruk op het duurzamer, groener en leefbaarder maken van de leefomgeving, vooral in de steden. Het organiseren van de Floriade geeft Almere de kans om zich nadrukkelijk te profileren als groene groeigemeente. De stad heeft de ambitie om qua grootte de 5e van Nederland te worden. Daarvoor wil Almere het aantal inwoners de komende jaren laten groeien naar zo’n 350.000. De kans dat dat gaat lukken is aannemelijk. De ruimte om woningen te bouwen is aanwezig, dit in tegenstelling tot steden als Rotterdam en Amsterdam, die moeten woekeren met beschikbare ruimte om extra woningen te realiseren.

Floriade 2022 wordt een tentoonstelling van duurzaamheid

Oosterwold

Een mooi voorbeeld van innovatieve woningbouw is de wijk Oosterwold. Deze compleet nieuwe wijk wordt gebouwd door toekomstige bewoners die er geheel naar eigen inzicht duurzame woningen kunnen bouwen. Almere was al de stad waar het relatief gemakkelijk is een kavel te kopen voor het bouwen van een eigen huis. Uiteraard is dit voorbehouden aan vermogende Nederlanders, maar er worden ook projecten voor koop- en huurwoningen gerealiseerd. Allemaal met duurzaamheid hoog in het vaandel. Tijdens de Floriade 2022 worden deze projecten breed uitgelicht. Al sinds het ontstaan van Almere, begin jaren 70 van de vorige eeuw, staat de stad al bekend om zijn voorliefde voor innovatie. Oosterwold heeft nauwelijks voorzieningen, de mensen die er wonen verbouwen daarom veelal hun eigen groente en fruit. Ze houden geiten en kippen. Het grootste deel van de wijk is groen, over de aanleg van wegen en andere voorzieningen wordt door de bewoners gezamenlijk beslist.

Floriadeterrein wordt Hortus

Het terrein van de Floriade 2022 is niet alleen bedoeld voor de tentoonstelling. Als deze is afgelopen wordt het gebied doorontwikkeld. De nieuwe wijk gaat Hortus heten. Zo is er de Florestoren, die tijdens de Floriade wordt gebruikt voor exposities en horeca. Daarna worden er in de toren woningen gerealiseerd. Op het Weerwater, onderdeel van de wijk Hortus, wordt een project met verlichte paviljoenen gerealiseerd door architectenbureau Ossidiana. Ook dit project blijft na de Floriade 2022 in stand, het moet onderdeel vaan uitmaken van een kunstmuseum. Want cultureel is Almere nog niet erg aantrekkelijk. Dat is dan ook één van de ambities van de stad voor de nabije toekomst. Op die manier wil Almere zich kunnen meten met grote broers Amsterdam en Rotterdam.

Bron: Het Financieele Dagblad