ECB waarschuwt voor aanhoudende problemen in commercieel vastgoed

23 november 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwt dat de problemen in het Europese commerciële vastgoed nog niet voorbij zijn. De stijgende rente en dalende prijzen kunnen de komende jaren aanzienlijke gevolgen hebben, zo meldt de ECB in de halfjaarlijkse Financial Stability Review.

Mogelijke impact op financieel systeem

Hoewel de blootstelling van banken aan commercieel vastgoed op zichzelf niet voldoende is om een systeemcrisis te veroorzaken, kan verlies in deze sector wel een bredere neergang en crisis verdiepen. Dit risico wordt verergerd als verzekeraars en investeerders eveneens aanzienlijke verliezen lijden op grote vastgoedportefeuilles.

Huidige situatie en spanning

Hoewel banken tot nu toe beperkte last hebben gehad van leningen aan vastgoedbeleggers, constateert de ECB een toenemende spanning. Beursgenoteerde vastgoedbeleggers hebben al 30% van hun boekwaarde verloren, en recente gebeurtenissen, zoals de koersdaling van Julius Bär in Zwitserland en de mogelijke oormerking van SBB als gedeeltelijke wanbetaler door S&P, illustreren de groeiende onzekerheid.

Financiële uitdagingen voor vastgoedpartijen

Volgens obligatiebelegger Pimco moeten Europese vastgoedpartijen tot 2025 €650 mrd aan schuld herfinancieren, terwijl de winsten onder druk staan. Toegenomen rentelasten, hoge schulden en beperkte ruimte voor huurverhogingen door veranderende marktomstandigheden vergroten de financiële uitdagingen. Duurzaamheidsinvesteringen om panden te verduurzamen en te voldoen aan ESG-criteria versterken deze druk.

Impact op banken

De ECB benadrukt dat twee derde van de bankleningen in commercieel vastgoed zijn verstrekt aan vastgoedbeleggers. Als de huidige financieringsvoorwaarden aanhouden, kan 30% van deze leningen verlieslatend worden. Bij een verder dalende inkomsten bij vastgoedklanten zou uiteindelijk 56% van de klanten in commercieel vastgoed verlies lijden, wat de kapitaalpositie van banken zou aantasten.

Bron: fd.nl