Essentieel personeel vasthouden voor je bedrijf, hoe pak je dat aan?

25 januari 2022

Wereldwijd hebben bedrijven te maken met personeel dat ontslag neemt omdat ze iets heel anders willen gaan doen. NRC-columnist Bent Tiggelaar deed onderzoek en ontdekte dat in de VS niet minder dan 47 miljoen mensen hun baan opzegden. Een belangrijke oorzaak vormt de corona pandemie. Dit zet veel mensen aan het denken over hun toekomst en doet hen besluiten om het roer om te gooien. Vakbekwaam personeel vasthouden is ook in Europa en Nederland een grote uitdaging voor bedrijven en organisaties.

The Great Resignation

Organisatiepsycholoog Anthony Klotz introduceerde in de VS de term The Great Resignation, ‘het grote ontslag nemen’. Veel oudere werknemers besloten om eerder te stoppen met werken om van hun pensioen te genieten. Jongere medewerkers startten een eigen bedrijf of lieten zich omscholen naar ander werk. Door corona ontstond bij velen het besef dat het leven zomaar afgelopen kan zijn en dat je er dus alles uit moet zien te halen. Een belangrijke reden om ontslag te nemen was volgens onderzoeksbureau McKinsey een groeiend gebrek aan waardering. Omdat werkgevers in de veronderstelling verkeren dat werknemers vooral vertrekken omdat ze elders meer kunnen verdienen worden nu vaker bonussen beloofd en worden lonen verhoogd. Maar daar ligt dus niet de belangrijkste oorzaak voor de onvrede onder het personeel.

Essentieel personeel vasthouden voor je bedrijf, hoe pak je dat aan

De situatie in Nederland

In Nederland is nog geen sprake van iets als The Great Resignation. Bedrijven en organisaties maken zich wel zorgen over het tekort aan vakbekwaam personeel in veel sectoren. Ongeveer een derde van de werknemers is in de afgelopen maanden benaderd voor een functie bij een ander bedrijf. Vasthouden van vakbekwaam personeel moet daarom zeker voldoende aandacht krijgen, zo stellen onderzoekers.

Hoe houd je je werknemers aan boord?

Als werkgever zijn er een paar zaken die de aandacht vragen bij het vasthouden van vakbekwaam personeel. Corona heeft ook in Nederland mensen aan het denken gezet. Ze willen niet terugkeren naar kantoor om daar vast te stellen dat de problemen die er vóór corona waren nog steeds niet zijn opgelost. Werkgevers moeten met hun personeel in gesprek om te weten wat zij nodig hebben om met plezier hun werk te doen. Vooral de rol van de direct leidinggevende is daarbij van doorslaggevend belang, zo constateert Tiggelaar. Opleiding en doorgroeimogelijkheden zijn belangrijk, maar niet alleen omdat die een hoger salaris opleveren. Een nieuwe uitdaging is voor veel werknemers minstens zo belangrijk.

Bron: NRC