Essent waarschuwt voor hoge kosten bij niet verduurzamen

5 februari 2024

Energiemaatschappij Essent benadrukt de groeiende kloof tussen energierekeningen van huishoudens in de komende tien jaar, gebaseerd op een eigen onderzoek. Huishoudens met een cv-ketel zullen aanzienlijk meer betalen dan degenen die kunnen verduurzamen.

Verwachte stijging van energierekeningen

Volgens Essent-directeur Resi Becker zal de gemiddelde energierekening in 2035 rond de €3000 per jaar liggen. Huishoudens die niet kunnen verduurzamen, riskeren echter tot wel €800 extra te betalen, wat met name een impact zal hebben op lagere inkomens.

Financiële beperkingen bij verduurzaming

Essent benadrukt dat ongeveer 2,8 miljoen Nederlandse huishoudens beperkte financiële middelen hebben om hun woningen te verduurzamen. De kosten van verduurzaming, zoals de aanschaf van een warmtepomp, kunnen al snel oplopen tot €6000, waarbij de terugverdientijd niet is meegenomen in het onderzoek.

Voorspellingen over energierekeningen

Consultancykantoor Berenschot voorspelt dat netbeheerkosten zullen stijgen, wat de energierekeningen voor alle consumenten zal verhogen. Bovendien blijven energieprijzen hoog en zal de belasting op gas toenemen. Huishoudens die nog steeds aardgas gebruiken, lopen daarom het risico op een hoge energierekening.

Oproep tot ingrijpen van het kabinet

Essent roept het kabinet op om in te grijpen, vooral ten behoeve van kwetsbare huishoudens. Het voortzetten van het landelijk isolatieprogramma en het Noodfonds Energie kan op korte termijn de rekening verlagen. Op de lange termijn is het essentieel om de stijgende gasbelasting en netbeheerkosten te beperken om te voorkomen dat energierekeningen hoog blijven.

Bron: NRC