Energielabel beïnvloedt hypotheek: groener betekent meer lenen

2 oktober 2023

Beloning voor groene huizen

In de nieuwe richtlijnen voor hypotheken in 2024, uitgegeven door het ministerie van Financiën, wordt de invloed van het energielabel op hypotheken vergroot. Bij het kopen van een huis kunnen huizenkopers meer lenen naarmate de isolatie van het huis beter is. Een energielabel A of B kan bijvoorbeeld resulteren in een extra te lenen bedrag van €10.000, terwijl een A++++ label zelfs kan oplopen tot €50.000.

Labelgerelateerde veranderingenRisico op waardevermindering voor panden met een laag energielabel

De kernverandering is dat huizenkopers meer kunnen lenen voor beter geïsoleerde huizen. De lening hangt af van het energielabel, variërend van G (slecht geïsoleerd) tot A++++. Voor huizen met label G tot en met E is geen extra lening mogelijk. Bij een D of C-label kan €5.000 extra worden geleend, terwijl kopers van nul-op-de-meter-woningen (garantie op geen energiekosten voor de eerste 10 jaar) zelfs €50.000 extra kunnen lenen.

Voorkeur voor groene huizen

Uit onderzoek van ING blijkt dat consumenten bereid zijn 10% meer te betalen voor een huis met een groen energielabel. Het zoekgedrag van huizenzoekers reflecteert deze voorkeur, waarbij een derde van de zoekers niet verder kijkt dan label A.

Risico van toename leningen

De mogelijkheid om meer te lenen kan echter nadelen hebben, zoals aangegeven door De Hypotheker. Er bestaat de zorg dat dit een tweedeling op de woningmarkt zou kunnen veroorzaken tussen energiezuinige en minder goed geïsoleerde woningen. De suggestie van De Hypotheker is om mensen met slecht geïsoleerde woningen extra geld te laten lenen om hun woningen te verbeteren, wat uiteindelijk kan leiden tot kostenbesparingen op hun energierekening.

Bron: rtlnieuws.nl