EMA-kantoor in razend tempo uit de grond gestampt

16 september 2019

Langs de A10 verrijst binnen een tijdsbestek van een paar maanden een enorm gebouw. Het is het nieuwe kantoor van het Europees Medicijnagentschap, dat van Londen naar de Amsterdamse Zuidas verhuisd. De deadline ligt op 15 november. Dan moeten het klaar zijn voor gebruik. Ambitieus, maar volgens de projectdirectie absoluut haalbaar. Het kantoor biedt plaats aan 900 banen en 36.000 bezoekers per jaar. Door verruimde werktijden staat de gemeente Amsterdam toe dat er ook ’s nachts volop kan worden doorgewerkt.

Snelle staalbouw

Het bouwproject trekt veel aandacht vanwege de hoge snelheid van de werkzaamheden. Het kantoor wordt gebouwd in de helft van de normale tijd. Dit is mogelijk door 500 man bouwpersoneel en het gebruik van snelle technieken. Zo is er gekozen voor staalbouw, dat vele malen sneller is dan betonbouw. De vloeren bestaan uit staalplaten met een dunne laag beton. Hierop ligt een verhoogde vloer. Een keuze die een snelle voortgang mogelijk maakt, maar meer kost. De wanden zijn van gips en daardoor snel te plaatsen. De kolom in het midden van het gebouw is zelfs met een automatische glijbekisting gemaakt.

EMA kantoor in razend tempo uit de grond gestampt

Nieuwe manier kost minder tijd

Staalbouw is een goede mogelijkheid voor bouwprojecten waarbij haast geboden is. Ook het gebruik van prefabricatie kan hierbij helpen. Onderdelen worden in de fabriek al in elkaar gezet en zijn gemakkelijk te plaatsen. Deze manier van bouwen is niet goedkoop, maar zorgt wel voor een hoog tempo. Aan het EMA-kantoor hangt een prijskaartje van €255 miljoen. Met twintig jaar onderhoud. Volgens het projectmanagement is dit een marktconforme prijs. Zeker gezien het hoge tempo waarmee gebouwd wordt en het mooie resultaat.

Bron: Het Financieele Dagblad