De komende jaren nog tienduizenden woningen vergroenen

27 december 2022

Het Amsterdamse bedrijf Econic heeft inmiddels al ruim 10.000 woningen verduurzaamd. Dat is nog maar het begin. De ambitie is om de grootste speler te worden op de markt van woningverduurzaming. Er worden woningen van corporaties, vastgoedinvesteerders en particulieren vergroend. Econic produceert zelf overigens geen duurzame producten zoals warmtepompen of zonnepanelen. Om de komende jaren te kunnen groeien wordt er kapitaal aangetrokken van onder andere Rabo Investments.

Investeren op maat

Econic wil een zo groot mogelijke doelgroep bereiken. Daarom wordt klanten de mogelijkheid geboden om de verduurzaming te huren of in termijnen te betalen. Ceo is Joris Jonker, geen onbekende in deze niche: hij introduceerde jaren geleden Toon, de slimme thermostaat. Niet alleen de installatie wordt geregeld, ook voor onderhoud kunnen klanten een contract afsluiten.

Econic verduurzaamt huizen de komende jaren nog tienduizenden woningen vergroenen

Investeerders

De klanten hoeven dus niet in alle gevallen vooraf de complete installatie te betalen. Dat betekent dat het bedrijf geld moet aantrekken om de woning verduurzaming te kunnen realiseren. Met dat doel voor ogen is 85 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Niet alleen Rabo Investments, maar ook ASR, Triodos en Meewind doen mee. Jaap Smid, Cfo bij Econic, licht toe dat met de nu gerealiseerde asset financiering het huurconcept in stand kan blijven. Zo kunnen particuliere woningeigenaren die wel willen verduurzamen maar hier geen groot bedrag voor kunnen opbrengen toch meedoen.

Groeiambities voor de toekomst

Econic heeft grote plannen voor de toekomst. Maar hoe die gaan uitpakken is nog verre van duidelijk. Recent nam het bedrijf een dochteronderneming van E.ON over, een Duits energiebedrijf. Het is dus niet ondenkbaar dat Econic in de toekomst ook in Duitsland aan de slag gaat. Wat de toekomst brengt hangt ook af van economische ontwikkelingen. ‘De overheid gaat de gas- en stroomkosten deels compenseren, dat weerhoudt mensen er wellicht van om te verduurzamen’, denkt Jonker.

Het bedrijf is niet zo bang voor leveringsproblemen. De schaarste van warmtepompen en zonnepanelen is wel een risicofactor. Dat geldt ook voor de inzet van vakbekwaam personeel.  Maar omdat Econic grote contracten kan afsluiten zullen bedrijven graag willen samenwerken bij woningverduurzaming. De kracht van het bedrijf schuilt in het gecoördineerd uitvoeren en financieren van verduurzaming. Een goede keus, zo lijkt het, want Econic is vast van plan de komende jaren een sterke groei door te maken.

Bron: Het Financieele Dagblad