De duurste straat van Nederland is niet in Wassenaar of Bloemendaal

26 april 2023

Er is onderzoek gedaan naar de duurste woningen van Nederland. Je zou verwachten dat de straat met de meeste miljoenenwoningen wel in een dure gemeente als Bloemendaal of Wassenaar zal zijn. Maar dat is een misvatting. Calcasa doet regelmatig onderzoek naar de waarde van woningen. Hun onderzoek in 2022 had een verrassende uitkomst. Op nummer 1 staat namelijk de Amsterdamse Keizersgracht. Hier vind je maar liefst 578 huizen die 1 miljoen euro of meer moeten kosten bij verkoop. En daar blijft het niet bij. Ook de nummers 2 tot en met 5 bevinden zich in Amsterdam. Het gaat om de Prinsengracht, de Valeriusstraat, de Herengracht en de Johannes Verhulststraat. Het totale aantal ‘miljoenenwoningen’ in de hoofdstad bedraagt meer dan 20.000.

Meer miljoenenwoningen

De prijzen van huizen in Nederland zijn sinds de tweede helft van 2022 aan het dalen. Desondanks steeg het aantal miljoenenwoningen ook in 2022. Het zijn er 13% meer dan in 2021. De meeste woningen die tot de duurste in Nederland behoren staan in Het Gooi, in de stad Utrecht en in en rond Den Haag.  En dan zijn er natuurlijk nog de dure plaatsen rond Haarlem:  Aerdenhout, Wassenaar en Bloemendaal. De Konijnenlaan in Wassenaar is de duurste straat van Nederland. Wie hier een huis wil kopen moet een bedrag van gemiddeld 3,3 miljoen euro op tafel leggen. De meeste huizen van meer dan 1 miljoen euro staan in Aerdenhout. Bijna 8 op de 10 huizen heeft hier een prijskaartje met 6 nullen voor de komma.

De verkoop daalt

De inflatie en hogere rente heeft ook zijn weerslag op de duurste woningen van Nederland. De verkoop ervan daalde in 2022 met een kwart. De dalende huizenprijzen zullen uiteindelijk ook gevolgen hebben voor het hoogste segment. Als is het natuurlijk niet zo dat deze huizen op korte termijn bereikbaar worden voor kopers die geen miljoenenhypotheek kunnen betalen.

Bron: NRC